onsdag 1 maj 2013

Stickpodden - avsnitt 26


I avsnitt 26 av Stickpodden snackas det knitty.com, ljudböcker och långa naglar. Dessutom blir det trädgårdssnack, djungelgurkor och placeboskabb. Och så en härlig supertävling!

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!



Avsnittsguide - avsnitt #26

I avsnittet pratar vi om:
  • Medan Elin har varat deckad i öroninflammation och halsont har Karin varit ute och grävt i trädgården. Nu har Elin och mopsen Elsa dessutom drabbats av placeboskabb och andra lika trovärdiga åkommor!
  • Världens godaste gin som kommer till sin rätt med en bit gurka i glaset!
  • Elin har besökt utställningen Slow Art på Kalmar slott.
  • En cool stickpoddslyssnare har startat en tråd i stickpoddens ravelrygrupp där man kan tipsa om sina bästa garnbutiker i utlandet.
  • Karin har efter sex års längtan äntligen kommit till skott med sin Daybreak, det var sannerligen på tiden...här får ni en tjuvkik! Elin är äntligen igång med sin Pomegranate! Elin satt och fluktade lite på Eddys kreation och vågade sig tillslut på att göra en i storlek S efter att sett att Eddy gjort en XS. Dessutom nämner vi podcasten som Eddy medverkar i, men gaderobsspöket var framme och gjorde att Elin råkade byta lite namn på dem. Givetvis heter de Stick With Us Podcast och inget annat!
  • Elin har dessutom hunnit med en och en halv mössa, Little Scallops  heter det fina mönstret. En stickning som däremot har fått hamna i skämslådan är Elins Semele som inte är samarbetsvillig för fem öre!
  • Vi tipsar om våra ljudboksfavoriter och radioprogram man kan lyssna på när favoritpodden har slut på avsnitt. Elins favoritljudbok är Beatles, en fantastisk generationsskilldring av fyra killars uppväxt i Oslo under 1960-talet.
  • En annan favorit är Jan Mårtenssons gubbhjälte som löser deckarbrott. Härligt, gubbigt och fyllt med antikviteter och historiska miljöer.
  • Karins favoritböcker är alla av John Ajvide Lindqvist, trots den speciella inläsningen av författaren.
  • Nästa favorit är Ölandsserien av Johan Theorin, med en fantastisk inläsning av Magnus Krepper!
  • Karin lyssnar på sommarpratarna i P1 och Elin gråter ögonen ur sig när hon lyssnar på hemska dokumentärer på P3 dokumentär.
  • Långa naglar! Snyggt eller jobbigt? Ja, frågar ni oss så är svaret entydigt! Det hindrar ju dock inte att man kan gilla nagelpimpning; klistermärken, bling bling och Nail art! Det finns massor med stickinspirerad nagelpimpning! Sugen på slätstickning eller ett garnnystan, kanske några knappar eller varför inte ett helt handarbetsset?
  • Wah-nails gör crazy naglar! Galna 3D-naglar som verkligen inte går av för hackor. Går det att stoppa ner en hand i en tajt jeansficka med sådana på sig tro?
  • Vi snackar konstiga stickningar, bland annat Vantarna som Karin stickade en liten och en stor av.
  • Den härliga webtidningen Knitty är på tapeten! Tidningen kommer ut med fyra nummer per år och firade 10-årsjubileum förra året. Tanken bakom Knitty är att promota designers så att de kan sprida sin mönster runt om i världen. Vill du bidra med ett mönster och få det publicerat? Kolla in denna länken för att få alla tips du behöver! Knitty har bland annat publicerat mönstret på den fantastiska fiskmössan!
  • Över 700 medlemmar i Stickpoddens ravelrygrupp!! Detta måste firas och vad passar då bättre än en tävling? Fina priser utlovas till den som ger oss sitt bästa sommarsticktips. Har du ett härligt mönster du vill tipsa om, ett suveränt garn som inte framkallar handsvett eller en udda, rolig, skön eller fin plats där du älskar att sticka på sommaren kan du bli den lyckliga vinnaren. Tipsa oss här på bloggen!
  • Veckans sug! Karin är tonårstrotsig och vill virka en dödskallesjal som är baserat på detta mönster men med en liten twist! Elin har blivit inspirerad och vill sticka tröja som heter Gradient Pullover. Vår kompis Cajsa har gjort en sjukt snygg variant!
  • Sist men inte minst vill vi tipsa om ett stickevent som får våra knän att skaka och läppen att darra. För er som har chansen, åk till Köpenhamn och kolla in Stephen Wests dans- och stickshow för bövelen.

33 kommentarer:

  1. Som lösning på de olika stora vantarna tipsar jag om tillsammansvanten! en damstrl och en herrstrl samt ett par som sitter ihop så man kan hålla hand samtidigt ;-)
    https://www.google.se/search?q=tillsammansvante&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=q2KBUfswhIjgBNKygIAC&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1231&bih=688

    Sen är det ju hög tid att lära sig magic loop på både sockor och vantar för att slippa ifrån SSS (second sock syndrom) och SMS (second mitten syndrom).
    Har aldrig lärt mig att sticka med strumpstickor och nu när jag lärde mig Magic loop kommer jag nog aldrig att göra det i framtiden heller ;-)

    Tack för att ni poddar <3

    SvaraRadera
  2. Åååååååh typiskt! Jag ska göra Köpenhamn osäkert den 14:e, kan inte ni som åker dit i helgen vara supersöta och sedan skriva i tråden på Ravelry vad som finns att se och som är värt nåt? Så jag inte blir sittande den 15:e efter avsnittet kommit och inse att jag precis missat massor!

    Tack!

    SvaraRadera
  3. Mitt sticktips är inget stick-tips... När våren och sommaren kommer blir jag lite lätt "otrogen" och får en kraftig lust att virka istället för att sticka! Det är mitt tips inför sommaren. Ta fram virknål och bomullsgarn och varva med mellan stickningarna. Varför inte ge sig på dödskallesjalen?

    SvaraRadera
  4. Åh ni är suveräna! Jag njuter av varje sekund. Och vilka bra tips sen..!
    Tack för alltsammans.
    Agneta

    SvaraRadera
  5. Hej på er!

    Jag undrar om de där nätkassarna möjligen kan vara gjorda i samma teknik som min folkdräktshätta, titta på de här bilderna, särskilt de tidigaste bilderna där man ser närbild på nätet; http://elaknit.blogspot.se/search/label/Folkdr%C3%A4kt.
    I så fall så är det en gammal teknik, finns fina gammla takdukar t ex, och i min mans hemland argentina gör man spetsdukar på det här sättet. Man kan ju också göra fisknät så här...
    Beroende på om man gör den med kvadraterna stående på sidan eller på spetsen så heter det file eller pinnspets, och här finns en jättebra tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=AggNztFWBuU

    SvaraRadera
  6. Dödskalle länken funka inte som den ska kanske bara jag, men kanske ni borde ta och kolla på! ^^
    Annars rekomenderar jag detta mönstret http://camillaslivsstil.blogspot.se/2013/04/doskallesjalturtorial.html?m=1 istället det verkar lite mindre omständigt det är ju hetaste grejen på online stick cafe just nu! ^^

    SvaraRadera
  7. Jag ska också börja på en daybrake! Det ska bli min stickutmaning: lära mig att sticka med fler färger! Tänkte leta efter garn till sjalen när vi är i köpenhamn, du kanske kan hjälpa mig med valet? Tack för en underbar pod, kommer inte att tröttna på ett tag!

    SvaraRadera
  8. Mitt bästa sommarsticktips är som följer:
    Jag hade väldigt mycket tid förra sommaren och väldigt många dagar gick till såhär: Jag vaknade, gick upp och stekte lite pannkakor som jag sedan åt ute på gräset på en filt. Jämte mig la jag mina stickprojekt så jag kunde kika på dom när jag åt mina pannkakor. Sen när jag ätit klart kunde jag direkt bara börja sticka. Projekten varierade men det mesta var i lin. Kalinka. Och det blev klänningar eller i alla fall en. Sen blev det en del i bomull också, såklart. Och kanske lite annat med. Sen brukade katten komma. Jag bodde då inneboende hos en familj med två katter. En av dessa var en gammal bitter grå katt som inte tyckte om människor. Förrutom mig, när jag stickade. Han la sig jämte mig och gosade. Flyttade jag mig lite flyttade han efter.
    Så mitt bästa tips är helt enkelt, halvskuggiga platsen i gräset och en fin stickning i händerna med pannkakor i magen!
    Emma

    SvaraRadera
  9. Hej
    Mitt tips:
    Ta ett gäng (20-50 st) trevliga människor, mest finnar. Sätt alla på en ångbåt, lägg ut (eller ja låt kaptenen sköta det och styrande och så - du har annat för dig).
    Sätt dig på nåt bra ställe, titta ut över vattnet och grönskan.
    Sticka (förra året blev det en Revontuli) och prata med folk (vilka en del också stickar/virkar). Blir du trött på det - ställ dig och dansa till musiken.
    (busstickningen till och från båten är också ok ;-) )

    SvaraRadera
  10. Ska vara Blir du trött i fingrarna

    SvaraRadera
  11. Mitt bästa sommartips får ändå vara att nålbinda. Då håller man ju inte alls på samma sätt i det man arbetar med så man svettas inte om händerna och gör man det ändå, för att det är så fasligt varmt, då är det bara en fördel när man ska spotta i händerna och skarva ihop garnet. Man kanske inte ens behöver spotta om man svettas ymnigt? I vilket fall så nålbinder jag alltid extra mycket på somrarna :)

    SvaraRadera
  12. Va komiskt att ni prata om döskallesjalen för ja har gått å trånat på den sen mönstret kom ut å eftersom ja har två aktiva projekt igång vill ja vänta men suget är starkt å i natt drömde jag att jag virkade den å den blev superfin. Så nu tar ja detta som ett tecken, drömmen samt podden är tecknet att lägga allt åt sidan å påbörja den ikväll :)

    Mitt sommartips är en grej som ja startat för två v sen som stickcafe fast picknickscafe alla tar me sin picnick å sticke å vi träffas i en park tillsammans. Första gången blir den 22,e maj så vi får se om det blir något av det. Ja startade en grupp på face "stick-picknick i jkpg" ta med sticket ut i solen! :) https://m.facebook.com/#!/groups/539681382751074?ref=bookmark&__user=615060513

    /Trixi

    SvaraRadera
  13. Märkligt att ni skulle recensera Knitty och ljudböcker just den veckan jag upptäckte dessa två fenomen! Jag måste vara perfekt insynkad med er... Spooky! :-)

    Mitt sommartips: road trip m älsklingen och en bra LJUDBOK! När älskling sitter bakom ratten, kan du handarbeta, tröttnar den ene är det bara att byta en stund. Åk iväg utan tidsplaner och undvik motorvägen, utan håll utkik efter de små skyltarna till gårdsbutiker, caféer och loppisar. Eller så stannar ni till vid en sjö, doppar tårna och stickar vid vattenbrynet. Övernatta på BnB. Frukoststicka.

    Och älsklingen kan vara bästisen eller syskonet eller respektivet eller päronet. Nån man tycker om!

    SvaraRadera
  14. Tack för ett bra avsnitt som vanligt! Ni kan inte ana vad man längtar till Stickpodds-onsdagarna...:)

    Jag kommer från Åland och det bästa jag vet är att sitta på klipporna vid havet och sticka. Det får gärna finnas en radio i närheten också, som spelar Firarmix (eller Firardax som det nu heter till vissas stora förtret! http://www.youtube.com/watch?v=FFGRJCAW5z8). Runtomkring får det gärna sitta en sambo och några familjemedlemmar. Någon kanske skrubbar potatis och någon rensar fisken som vi just dragit upp ur havet. En mormor sitter på en bänk framför bastun som håller på att värmas upp (bastubad efter middagen är obligatioriskt) och en hund ligger i skuggan av en vindpinad tall. Ibland pausar man stickningen och lägger sig då med fördel med kinden mot den varma klippan.
    Mitt bästa tips alltså: åk till havet, bada bastu och sticka! :)

    SvaraRadera
  15. Mitt tips är att först virka en stor strandbag av gamla plastpåsar och i den ha någon liten strandstickning/virkning där man inte behöver tänka så mycket. Grytlappar, disktrasor i bomull/lin-garn.
    I år ska jag sitta på en strand på Samos och sticka, det ska bli mysigt!

    SvaraRadera
  16. Jag märker att de flesta håller med mig om att det mysigaste på sommaren är att sitta ute och sticka - har inte så mycket bomullsgarn eller annat liknande att sticka med men eftersom jag bor i härjedalen behövs ull året om :o)) så det blir mest ull. Däremot tror jag inte jag brukar sticka stora projekt mest små som barnkoftor, kragar, muddar eller annat smått. Bra med lite enklare stickning när man kör ner till skärgården i Roslagen på semester (mannen kör, jag stickar och hela familjen lyssnar p ljudbok - kna rekommendera Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Vi köpte en utgåva från Radioteatern och det var en fröjd att lyssna på - spännande för barnen och roligt för jag och min man roades av hur skådespelarna pratade (tänk Bröderna Lejonhjärta-skådespelar-stockholmska). En liten nackdel med den var att jag var tvungen att vara aktiv med ljudkontrollen då det var teater och nivån på volymen varierade.
    Det bästa när man är hemma är att på morgonen sätta sig i morgonsolen på trappen med en kopp kaffe eller te och sticka lite.

    SvaraRadera
  17. Förra sommaren startade jag ett mysigt sommarprojekt som nog räcker den här sommaren också... Jag är inte så snabb nämligen... Särskilt inte när det gäller laceweight och pärlor... (http://www.ravelry.com/projects/Annchen/lightning-shawl) Garnet (Twinkle lace från easyknits) är en blandning av merino, silke och BLING! Silket gör att det inte blev speciellt svettigt att sticka trots att jag bitvis satt och solstickade i spansk sensommarvärme.

    Mönstret är en spetssjal av en av mina favoritsjaldesigners, Anniken Allis. Jag hittade den i The Knitter, men det går att köpa och ladda ner mönstret via ravelry.

    SvaraRadera
  18. Ta fram ull och kardor, sätt dig i skuggan och sätt på radion på valfri bra kanal (jag föredrar Sommar i P1), börja karda. Vips har man så mycket att det är lönt att ta fram spinnrocken (eller sländan). Börja spinna. Vill man inte karda eller har ingen lös ull, börja spinna direkt från kardband. Allt i skuggan och med ett glas med gott innehåll bredvid.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Hej!
    Mitt bästa sommartips är att sticka eller virka på semestern och då att välja ett färdsätt som går att handarbeta till. I somras köpte jag och min sambo en tandemcykel 75 mil från vårt hem. Så jag fick dels massa virktid under bilresan ner, eftersom han virkar så dåligt (inte alls) så kör han större delen av tiden. Sedan på cykelsemestern styrde han medan jag satt bak och trampade med virkningen i högsta hugg. Att vi hade så mycket packning på pakethållaren att jag fick ett ryggstöd gjorde semestern inte mindre trevlig. Ni kan tro att göteborgarna tittade en extra gång när vi cyklade genom staden...
    Men det gäller då att välja ett handarbete som dels inte innehåller smådelar, att tappa dem är inte populärt hos resekompisen. Samt ett projekt som gärna är tar liten plats och lång tid. I mitt fall blev det en virkad brickduk..

    SvaraRadera
  21. Tipsar om ett underbart garn som passar utmärkt på sommaren; Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK. Det består av 80% bambu och 20% ull. Det är svalt och alldeles ljuvligt!

    SvaraRadera
  22. Jag ska under försommaren sitta ute i solen och sticka mig en Medano Beach- väska av Heidi Kirrmaier så att jag har till de lata dagarna på stranden. På sommaren är garnet Geilsk 3-trådig bomull/ull superbra att sticka med! Har ni inte testat det så rekommenderas det varmt! Ljudbok i öronen, stickning i händerna och en hängmatta/solstol/filt under ett träd vid vattnet och en härligt svalkande drink brevid... Å vad jag längtar!
    Annars kan man alltid passa på att sicka och se på film de dagarna då det regnar...

    SvaraRadera
  23. Tack för en underbar pod!

    Mitt sommarsticktips är att åka med ett gäng härliga typer på en picknick. Föreställ er en av det mysigaste slaget och lägg till ett sticke på det - STICKNICK!

    SvaraRadera
  24. Mitt sommarsticktips är att delta i en mysteriestickning. Förra sommaren var jag med i Stephen Wests Rockefeller. Det var SÅ spännande och mycket lärorikt. Hoppas han har en i sommar igen.

    SvaraRadera
  25. Jag måste få ge mitt sticktips med en länk! En bild på förra sommarens bästa stickstund vi vätterstranden; http://elaknit.blogspot.se/2012/06/lite-rattvik-i-smaland.html

    SvaraRadera
  26. Mirjam i Kathmandu10 maj 2013 kl. 18:19

    Jag älskar att dricka en kopp kaffe när jag stickar, vilket kan bli lite varmt de där allra finaste sommardagarna. Efter intensivt stickande i ett superhett Thailand förra veckan har jag upptäckt att det är perfekt att dricka isande kallt kaffe under tiden. Svalkande och funkar lika bra för stickkänslan!! :)

    SvaraRadera
  27. Åh jag har gjort två såna saker!!

    Det första var när jag skulle göra den här halsduken
    http://liggeristicket.blogg.se/2013/march/en-annan-halsduk-i-en-flagga-denna-gangen-bi.html#comment
    Jag var jätteinställd på att ett nystan i varje färg skulle räcka. Men så inser jag att, Nej, det räcker inte. Så då gick jag och köpte ett nytt nystan, i den första färgen blå, exakt samma färg, exakt samma färgbad. men tydligen var det inte det så jag fick gå tillbaka och köpa ett nytt garn som var samma färg som det jag köpt. Detta innebar ju att jag fick repa upp hela stickningen och börja om.
    Nu tror ni att det tar slut här.
    MEN NEJ!
    Då ska jag sticka den ljuslila delen, och då händer samma sak, förutom att det ljuslila har gått ut ur sortimentet. Så jag fick köpa två nya nystan i ljuslila.
    OCH NU TILL DET SISTA TRAGISKA.
    Samma sak hände även när det gällde den rosa.

    Jag har även börjat sticka på en vante, men det blev en strumpa tillslut.



    Mitt finaste sommarsticktips är att sitta på picnic med de vackraste kulturella vännerna som man har. Några kanske läser, några kanske spelar musik, någon syr och så sitter jag där med en vacker stickning på en klänning eller en basker och bara pratar om lyckosamma saker. Det är sommarstickning för mig.

    SvaraRadera
  28. Mitt absolute bästa sommarstickprojekt har varit detta:
    http://www.ravelry.com/projects/failbetter/watermelon

    Svårt att tänka sig ett somrigare mönster, eller hur? Vattenmelon är bland det mest läskande och svalkande jag vet.

    I bomull och barnstorlek blir det inte varmt och kladdigt. Och roligt och fint blev det, om jag får säga det själv.

    SvaraRadera
  29. I sommar skall jag stick och virka som pynt till trädgården. Fasadflaggan skall bytas mot en stor mormorsruta. Blomstödspinnar som jag har täljt till skall kläs med garn. Ett stöd är redan gjort som en liten fågelskrämma med mössa, halsduk och tröja. Lite virkade amplar och invirkade dekorationsstenar blir det nog också./ Ulrika Holmquist

    SvaraRadera
  30. Mitt bästa sommarsticktips är tokigt nog att sticka julkulor till julgranen (eller hänga i fönstren) nästa december! Det är små projekt som inte värmer och svettar ned ett helt knä när en sitter med det i solen, och att de är små gör det enkelt att ha dem med sig öööverallt: stranden, hängmattan, picknick och caféer! Och börjar du sticka kulor nu så kommer alla dina egna vara färdiga plus att du kommer ha adventspresenter till familj och vänner när väl julen står för dörren!

    Hur bra som helst!

    SvaraRadera
  31. I sommar ser jag fram emot att ta med lilla bebisen i vagnen ner längs vår lilla grusväg till en liten dunge, och sitta där med en härlig stickning. På sommaren vill jag sticka i lätta spetsfarner av merino, silke och alpaca. Silket hjälper att hålla stickningen sval... Har en härva lace weight från madelinetosh i färgen "Sugar plum" som är underbart somrig.

    SvaraRadera
  32. Jag satsar också på virkning i sommar! Att sticka i ull blir för varmt för mig! Men att virka mattor av mattrasor funkar jättebra. Det också väldigt dammigt och passar därför bra att göra utomhus så slipper man allt damm inomhus!

    SvaraRadera
  33. Jag älskar bambustrumpor de är trevliga

    SvaraRadera