onsdag 27 februari 2013

Stickpodden - avsnitt 20


I avsnitt 20 av Stickpodden snackas det om Prinsessan Dianas stickade tröjor, att sticka på engelska och kattvirkning. Dessutom startar vi igång Stickutmaningen 2013 och bjuder på två historier om lösbröst och tröjor som grannar får hjälpa till att knäppa upp.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!
Avsnittsguide - avsnitt #20

I avsnittet pratar vi om:
 • Ajaj! Stickklubben Göteborg fick inte sitta och sticka på Hagabions Café. Här kan du läsa om det.
 • Stickklubben Karlstad håller på att startas. Här hittar du Josephine som vill dra ihop en Stickklubb.
 • Toppen som inte går att ta av sig utan att ha en sambo eller en övernattande kompis hemma.
 • Work in progress. Elins Snowflake börjar anta form! Och så stickas det en Nedifrån-sjal i paljettgarn. Karin sliter med sin Emelie och har bara en ärm kvar. Kom igen nu Karin!
 • Två saker samtidigt! Signe stickar i Döda Havet och Binaem tränar låren och stickar samtidigt.
 • Maria från garnkorgen.se sätter ner foten och informerar om att det visst finns 3,75 och andra kvartsstorlekar på stickor i Sverige. Alla butiker har dem inte men man får inte ljuga och säga att 3,5 och 3,75 är samma sak som stickbutiken Elin besökte gjorde. Bra Maria och tack!
 • Kattvirkning! Varför inte göra en liten hängmatta under soffbordet eller ett supersött kattbo?
 • "Hjälp jag vågar inte!" Jo det gör du visst! Vi startar Stickutmaningen 2013 och där hoppar alla som vill lära sig nåt nytt in. Kom igen nu!
 • Sticka på engelska. Här är våra bästa tips:
 1. Sticka nått du kan. Förstår du principen, har du fått lära dig hur man ökar och minskar, hur man sätter av maskör för ärmar och gör en halskrage så är det 100 ggr lättare när du skall börja göra det efter engelska instruktioner. Alltså, gör nåt på svenska innan du börjar sticka på engelska.
 2. Välj nått som är lite enklare än vad du är van vid. Även om du är en superduktig och avancerad stickare kan det vara bra att börja med något som är lite enklare. Hitta nått som du nästan kan sticka bara genom att titta på bilden av plagget. Det är back to basic som gäller helt enkelt. 
 3. Läs igenom mönstret innan du börjar. Ja det är tråkigt och ja ibland förstår man inte allt. Men läs igenom och sen börjar du TROTS att du kanske inte fattat allt. Kolla upp vilka förkortningar som finns med i mönstret och översätt dem. Det finns tex en bra översättningslista på stickamera.se som vi kan länka till.
 4. Välj ett mönster som finns på både svenska och engelska. Många av våra svenska stickdesigners har gjort mönster på både svenska och engelska och när man köper och skall ladda ner dem så kan man ju ladda ner båda språkversionerna. Och i första hand stickar man efter engelska mönstret, men det svenska kan få finnas med in case of
 5. Youtuba! Är det något du inte förstår - sök på youtube. Allt blir så mycket lättare när du ser tekniken utföras. 
 6. Ta hjälp av andra! Fråga, gå på stickccafé, fråga i Online Stickcafe på facebook eller i vår stickutmaning på Ravelry. Det finns ju inga dumma frågor!
 7. Bara gör´t! Ta steget! Det löser sig på vägen. Vi lovar! 

18 kommentarer:

 1. Tack för skönsång och trevligt avsnitt! Dianas fårtröja rockar och hey, om jag vore Diana skulle jag oxå ha "I'm a Luxury...bara för att reta gallfeber på folk. Vimplar är alltid fint; jag virkade mina (lägg upp 11 lm och hoppa över sista maskan i slutet på varje varv, tadaaa!).
  Vem tar sig an mönsterkonstruktionen av (den våta)vaginatröjan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja säg den som gör det. Jag väntar med spänning på en stickpoddslyssnare bärandes på snopptröja. :)

   Radera
  2. jag är övertygad om att det finns en (våt) vagina tröja...det gäller bara att hitta den därute i cyberrymden, och då lovar jag att länka till den i podden!

   Radera
 2. Nej men åh, tack för fina ord!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va??? Lyssnar du på podden? *starstruck*

   Tavlan åker upp på väggen och jag blir så glad av att titta på den.

   Tack!

   Radera
 3. Hej tjejer
  tänkte på det här med stickor i "kvartsnummer"
  så säljer stäkets hantverk också sådana stickor
  knitpro tex i långa 120 cm i 2,75 storlek
  kanonbra.
  /Lea

  SvaraRadera
 4. Länken till Sjömanströjan funkar inte :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajaj. Jag tror för många varit inne och klickat på bilden för servern verkar slutat fungera. :)

   Men jag har hittat den här också: http://oi45.tinypic.com/2i8xd8p.jpg Kolla kolla! :D

   Radera
 5. Tack för en mysig och bra stickpod, som vanligt. Sitter alltid och skrattar i mitt vardagsrum efteråt av allt kul ni har sagt. Länken till karsltads stickklubb verkar inte fungera, men jag skriver den här för de som vill vara med: http://www.ravelry.com/discuss/stickpodden/2484662/1-25#5
  komsi komsi :)

  Josephine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså jag och mina länkar. Jag tror helt enkelt det är för mycket länkar i varje avsnittsguide, för de verkar inte alltid vilja fungera. :) Jag ska prova att uppdatera den nu!

   Radera
 6. En liten tanke ploppade upp i mig när jag hörde om att använda videoband till hantverk och leksaker - kanske är det värt att fundera en gång till på det är en så bra idé. Det är ju i grund och botten magnetiska band med alla möjliga kemikalier. Bara en tanke utifrån detta inlägg: http://www.flickr.com/groups/plastic/discuss/72157624120579841/

  SvaraRadera
  Svar
  1. MEN UHHHHH! Det måste vi ta upp! Känns dåligt!

   Radera
 7. Är det bara jag som hade problem med att höra avsnittet i full stereo? Jag lyssnar via mobil/iTunes/podcast app med hörlurar men hade mest ljud i det ena örat. Satt ni mer till höger i garderoben eller inspelat podden på något annat mysko sätt? :)

  SvaraRadera
 8. Hmm, när inga förändringar så vitt jag vet... kanske Teknik-gurun Elin har någon förklaring att komma med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm... Jag kanske kom åt nån knapp? Äh! Jag behöver nog ta en redigeringskurs snart alltså. :)

   Radera
 9. Jag har också problem med ljudet. Både på iPhone och iPad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi testade lite nytt i senaste avsnittet. Fungerade det bättre?

   Radera