måndag 12 november 2012

Stickpodden - avsnitt 6


I avsnitt sex av Stickpodden snackas det blockning, iPhone-vantar, sticktåg, kvinnor mitt i livet, stickbloggar och kändisar som stickar. Dessutom berättar vi hemligheten om världens godaste bröd. Och Doktor Baguette...

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!Avsnittsgudie - avsnitt #6

I avsnittet pratar vi om:

44 kommentarer:

 1. Har nu lyssnat troget sen första avsnittet, det här var toppen! Och blev rent till mig när ni pratade om sticktur till Köpenhamn. Nu är jag inspirerad för flera dagar. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst låter det mysigt? :) Är du sugen på att följa med? :D

   Radera
  2. Jag kommer från simrishamn och en sticktur till Köpenhamn skulle vara helt fantastiskt! :)
   Blev också glad att ni tog upp stickamera och stickkurser - speciellt då jag inte kommit så mycket längre i mitt stickande än vantar, sockar och annat enkelt...

   Radera
  3. Då plockar vi upp dig på vägen! :D

   Radera
 2. Stickning, kaffe och stickpodden, det gör en grå måndag alldeles underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var härligt att höra Ing-Marie! Hoppas stickstunden blev mysig!

   Radera
  2. Fina kommentarer gör likaså! Tack och bock :D

   Radera
 3. Som sagt ni är ju för härliga och den den propellern vill vi gärna se i Stickklubben! ;-)
  Anna

  SvaraRadera
 4. Tack för jättesmickrande fina ord om mig och min blogg och tack för ett roligt och charmigt program! Jag blev väldigt sugen på att åka till Rättvik och stickmysa lite efter jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för länkningen och härligt att läsa ett Dödergökinlägg igen :D

   Radera
 5. Takk, takk for enda en fin episode :)

  SvaraRadera
 6. Nu har han inte varit aktiv på ett tag men här är en trevlig blogg från en kille som stickar: http://blygakillenstickar.blogspot.se/
  /Jenny

  SvaraRadera
 7. Tack för era super roliga och inspireande program nu är jag inte bara beroende av garn utan även av era fantastika Poddar.
  / Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! det är precis så det ska va! :D

   Radera
 8. Tack för en rolig podcast! Nu längtar man ju till måndagarna :D
  Angående blockning har jag en fråga: hur blockar ni en mössa? Jag har tidigare låtit bli att blocka mössor för jag har tyckt att det bara blir fel... Men så stickade jag två mössor på raken nu, en med hålmönster och en med flerfärgsmönster, och insåg att de BEHÖVDE blockas och då kom jag på hur! Min son har en fotboll i mindre version, stor som ett barnhuvud ungefär. Runt den lindade jag en fuktig kökshandduk, satte mössan runt bollen och lade på ytterligare en fuktig kökshandduk runt det hela, som ett paket... Lät det ligga så en halv dag, sen tog jag loss mössan och lade den på tork på ett galler.
  Hur gör ni med mössor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mössor av baskertyp så har jag blockat dem utspända över en tallrik, funkar ypperligt :) Vanliga mössor har jag aldrig blockat, om det inte räknas att ha på sig mössan när det regnar ute ;)

   Radera
 9. Sjukt bra avsnitt, precis som alltid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad kul att höra, jag gillade doktor baguette bäst! haha

   Radera
 10. Kul lyssning som vanligt! Hoppas ni får komma tillbaka till fritidsgården och hålla workshop för de killar som vill lära sig att hantverka. Nån grabb kanske vågar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske vågar efter nästa stickpodd när de stickande männen träder fram! :)

   Radera
 11. Njöt precis av stickbrödet! Alldeles underbart! Jag och sambon är lyriska.... ( ursäkta kommentartrakasering)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt trakassera, vi gillar sånt ;)

   Radera
  2. Men visst är det sjukligt gott? :D

   Radera
  3. Vilken tur!
   Brödet var verkligen fantastiskt, ska sätta igång min tredje deg ikväll! Det bästa hembakade brödet jag någonsin ätit, så tack så mycket för tipset!

   Radera
 12. Ja, kom till Umeå!! (apropå girl crush) Ni verkar helt fantastiska och har inspirerat mig massor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad? Det är klart vi skall sticka lite ihop om vi åker och hälsar på i Umeå!

   Och jag tycker det låter fantastiskt att vi fått inspirera dig! Tack!

   Radera
 13. Det var väldigt mysigt att hälsa på er! Och så blev jag omnämnd i Stickpodden nu, så hedrande :-D
  Kommer till Kalmar över jul och nyår, stickar gärna med er igen om ni har någon aktivitet i mellandagarna...

  SvaraRadera
 14. Idag så lysnade jag på avsnitt nr 5 när jag var på gymmet. Gick på gåbandet i lugna ro och sen så börja ni berätta om utklädnad till hallowen. Det började lungt men när ni berättade om blottaren så brast jag ut i skratt och alla vände sig åt mitt håll och undrade vad det var.... Så ni får aldrig följa med mej på gymmet igen. Men hemma i soffan är det okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vad kul :D Jag hade velat se detta ;)

   Radera
 15. Tack, för att ni nämner mig bland era stickbloggar. Det gjorde min dag.

  Jag har förresten tänkt på det där med vantar som är bra för smartphonesanvändandet och vet inte om ni har tagit upp det men jag har länge tänkt göra den här typen av vante: http://www.ravelry.com/patterns/library/urban-necessity-gloves det borde vara den ultimata vanten. Tack, för en härlig pod att lyssna på i novembermörkret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack söta du! Och fortsätt med din härliga blogg så kikar jag in då och då! Kram

   Radera
 16. Jag har lyssnat ett antal ggr nu och er grundide är bra och jag skulle mer än gärna besöka ert stickcafe men jag anser att ni har en oerhört nedlåtande attityd. Tex är det fel på Järbomönster för de är omoderna, det är inte fint nog att sticka i vilket garn man vill o absolut inte i acryl, det är fel på butiker som inte har rätt approach, o är man inte tillräckligt duktig då är man inte ett vitten värd osv osv är/tycker /gör man inte som ni vill så är det fel. Ni kränker människor o våra val väldigt mycket så jag betackar mig i fortsättningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du!

   Vi tycker visst helt olika du och jag... Jag tycker att i sin egna podcast, eller sin egna tidning, eller på sin egna blogg så får man uttrycka sig precis hur man vill. Det är väl det som är det fina i livet - att alla tycker olika?

   Jag vill börja med att poängtera - Karin och jag gör detta som ett rent passionsdrivet projekt. Vi har ingen radioutbildning, ingen journalistikbakgrund att skryta om och ingen medievana. Vi är bara två tjejer i en garderob som spelar in en podcast på min iPhone och som råkar älska garner, stickning, mönster och allt annat som hör hobbyn till. Vi har inget krav på att vara objektiva, slätstrukna eller passa för alla. Vi gör det vi tycker är kul och den som gillar oss, ja den gillar oss.

   Karin och jag kan ha en lite ironisk jargong med varandra och gör ett tjyvnyp då och då. Vi känner varandra så pass bra och har samma typ av humor att det fungerar bra för oss. Men vi hoppas inte att våra lyssnare upplever oss som nedlåtande mot dem. Vi älskar våra lyssnare! Vad skulle podden vara utan lyssnare?

   Att ha en helt slätstruken podd där inga åsikter kommer fram är väl inget kul att lyssna på? Vill du inte få chansen att tänka efter lite själv, känna efter och kanske lämna en kommentar om du tycker annorlunda?

   Min åsikt är att Järbo har omoderna mönster. Det är ju MIN åsikt. Du och jag gillar kanske inte samma kläder eller mat - då gillar vi kanske inte samma mönster heller? Något som jag tycker är omodernt kanske du tycker är jättefint? Men eftersom det är Karins och min podd måste vi ju få prata fritt? Och jag står fast vi min åsikt, jag tycker Järbo kunde ta sig i kragen på mönstersidan. Men å andra sidan - herre gud vad jag gillar deras raggsockegarn! Och så kan det vara, man både gillar och ogillar saker...

   Vi har aldrig sagt att det är fult att sticka i akrylgarn. Vi tog ju till och med upp en diskussion om "fin och fulgarn" där vi båda snackade om att vi stickade i akryl. Men får jag välja (och tjoho det får jag!) så väljer jag att sticka i merinoull. Det måste jag ju få nämna?

   Butiker som inte har ett trevligt bemötande är väl inte kul att handla i? Det är väl klart att man kan prata om vad som gör butiker bra? Vi hänger dessutom ALDRIG ut någon butik vi inte har gillat med namn men däremot älskar vi att hylla härliga butiker med fantastisk personal och kul utbud - för såna finns det massor av!

   Man behöver väl inte vara duktig? När säger vi något sådant? Jag skrattar ju titt som tätt åt mina egna fel och brister. Dessutom har jag köpt en stickmaskin som jag inte ens kan sticka på... Hur duktigt är det? :D

   Du får välja PRECIS som du vill! Väljer du att lyssna på oss igen så är du varmt välkommen tillbaka. Väljer du att lyssna på en annan stickpodd så tycker jag att Knitmore Girls är en trevlig som du kanske skulle tycka om bättre?

   Ha en trevlig höst,
   Elin

   Radera
 17. Jag har inte mycket mer att tillägga, Elin förklarar vår ståndpunkt bra. Att vi skulle ha en nedlåtande attityd är inget jag känner igen och det är hemskt tråkigt om det tolkas så. Bara för att man tycker bra om en sak behöver inte det betyda att man automatiskt ser ned på ett annat alternativ. När jag beskriver den perfekta garnbutiken i min värld, så innebär inte det att jag ser ned på någon som handlar i en annan butik eller på någon som tycker om andra förutsättningar. Världen är inte svart eller vit...tack och lov!

  SvaraRadera
 18. Tack för rolig radio!
  Ett tips för telefonvantar:
  Jag stickar fingervantar av mönstrade sockgarner. De blir så roligt mönstrade utan allt för mycket pill med flera garner. Sedan ett år tillbaka stickar jag in denna tråd: http://www.electrokit.com/lilypad-konduktiv-sytrad-234-34-4ply-9m.48638 i toppen av tumme och pekfinger.Den känns som en något sträv sytråd, inte som metalltråd.
  Jag stickar alltså med garn och tråd tillsammans den sista 1½ cm. Jag lämnar en lång ände av tråden och syr litet korsstygn med den på insisdan, så man säkert får kontakt med fingret. Vantarna fungerar åtminstone till att svara med. Surfa tycker jag inte går så bra, det blir litet klumpigt.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! det är kanske det man ska testa. jag undrar om man skulle ta och sy korsstygn både på utsidan och insidan så tråden verkligen kommer i kontakt med både fingret och skärmen? Eller sticka med tredubbel sytråd?

   Radera
 19. Hej! hörde om hon som stickade med tygtrasor.
  Tänkte bara visa min matta jag virkade för ett år sedan.

  http://liggeristicket.blogg.se/2011/december/den-mattan.html#comment

  Mattan är 2 meter i diagonalen och jag älskar den.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow vilken bautamatta! Snyggt jobbat :D

   Radera
 20. Vet inte om kommentaren syns på en gammal post, men jag har en fråga! I detta avsnitt beskrev ni hur en bra blogg är för er, och jag har precis startat en blogg, men är det intressant att läsa om en stickerska som är i en relativt tidig utvecklingsfas? Eller är det först intressant när jag börjar göra egna mönster och känner att jag behärskar alla sorters sticktekniker? Tack i förhand! :)

  SvaraRadera
 21. Ett tips är att köpa ett liggunderlag om man inte har plats... Man kan dra ut det nåla det och rulla ihop det och ställa det i badkaret under tiden det torkar!

  SvaraRadera
 22. Just börjat lyssna på era poddar och kommer att lyssna på dem allihopa! Så bra ni är!!!
  Däremot funkar ju inte alla era länkar :( broderade lampskärmar på Ikea...då kommer jag ju bara till startsidan...att leta igenom 16 sidor med skärmar orkar jag inte och det gick inte heller att leta på det... den korta versionen av brödreceptet funkar inte alls....några stolsdynor lyckades jag inte heller se.... tråkigt, hade ju sett fram emot att få kika på allt ni pratar om....
  Puss å kram! Fortsätt podda!!!! <3
  Kattis

  SvaraRadera