måndag 30 november 2015

Stickpodden - avsnitt 50


I avsnitt 50 pratas det om att steeka en tröja, små små mössor och vår halvårslånga paus. Dessutom så firar vi 50 avsnittsjubileum med en ny tävling!

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!


Avsnittsguide avsnitt #50

 • Först och främst, Åh så härligt det är att vara tillbaka! Vi hoppas att ni lyssnare finns kvar...
 • Vad har hänt sen sist då? Jomen visst! Karin har gått och köpt sig ett hus
 • Vi har varit på stickträff på Djurö, och där är det så här vackert! På tal om Djurö, ni missade väl inte såpan Tro, hopp och kärlek? Perfekt för den som gillar att kolla på tv med skämskudden i famnen...
 • Elin har varit delaktig i inte mindre än två hundrelaterade bråk! Det först bråket handlade om en hund som var instängd i en varm bil på en parkering, vilket fick Elin att koka och skriva det här facebookinlägget.
 • Det andra bråket handlade om det veterinära uppropet för trubbnoshundar och andningssvårigheter. Även denna gång resulterade det i ett facebookinlägg samt medverkan i både radio och tv för både Elin och Elsa.
 • Även stickvärlden har bråkat en del och då har det handlat om den stora stickningen som är ett samarbete mellan juiceföretaget innocent och röda korset. Kampanjen går kortfattat ut på att man stickar små mössor som sedan sätts på smoothieflaskor och säljs i butik. För varje såld flaska med mössa går 2 kr till röda korsets hjälpverksamhet för ensamma äldre.
 • Diskussionerna gick heta, bland annat på online stickcafé men även flera bloggare skrev kritiska inlägg. I många fall började diskussionerna också/istället handla om vad som räknas som meningsfull och meningslös stickning samt "förspilld kvinnkraft" och nedvärdering av hantverket. Maja som har Majas manufaktur skrev ett mycket klokt inlägg angående detta.
 • Den som vill sticka små mössor och bidra till kampanjen kan kolla hur man går tillväga. Karin har stickat 14 små mössor som snart skickas iväg på posten.
 • Nu byter vi ämne och pratar om vad vi stickar på just nu.
 • Karin stickar på koftan Argo och är snart klar med kroppen. Koftan stickas med en tråd gaelisk tweed och en tråd supersoft. 
 • Elin stickar en Heathered cardigan i rosa Dandelion sport och ska snart steeka den! Mer om detta senare... Hon har också lagt upp till en ny kofta som kallas Cedarwood cardigan. Den stickas i garnet Scholar från Plucky Knitter.
 • Off the needles: Karin har gjort klart koftan Victoria, och är supernöjd! 
 • Dessutom har Unn fått både halskrage och vantar  och ett par varma sockor. Halskragen är en Heartwarmer, vantarna get hittepå och sockorna heter Flakey baby socks. Förutom detta är också ett gammal UFO färdigt, en randig sjal som det inte finns något bildbevis på.
 • Elin drabbades av Lin-mani och stickade linnet Azalea i garnet sparrow. Därefter fortsatte hon med linnet Touge pond, men det har fått hamna i UFO högen i väntan på bättre tider. Linstickningen fick avslutas med tröjan After the rain
 • Koftan Tambourine i det superhärliga garnet knit by numbers blev klar i oktober men har inte använts så mycket ännu.
 • Elin har också stickat två mössor och den med bäst resultat är Starflower flake. Och ni måste ju hålla med om att Elin verkligen är snygg i sin! 
 • Nu snackas det STEEK! Kate Davies har gjort en superbra guide till hur man gör!
 • Sticka, förstärka, klippa och dölja... Här kan ni följa steekskolan i steg 1-introduction, 2-reinforcing and cutting och 3-the sandwich.
 • Elin har virkat förstärkningen och väntar nu bara på att repa mod för att klippa sin rosa kofta!
 • Karin har också stickat en kofta som ska steekas, men av en outgrundlig anledning har den fått vila till sig i UFO-högen...kanske dags att prova på nytt!
 • TÄVLING! Lagom till jul kan du nu vinna superfina tags att sätta på dina stickade julklappar. Ett väldigt snyggt och praktiskt sätt att visa när något är handstickat och samtidigt förmedla tvättinstruktioner så att mottagaren inte tvättar sönder plagget. Spana in papergirl.se och hennes shop med tagsen och andra finfina grejer! Reglerna är enkla, skicka in ditt bästa garnrelaterade julklappsrim till oss, via bloggen, ravelry eller instagram. Om du är med och tävlar på instagram får du inte glömma att tagga med #stickpoddensjultävling.
 • Veckans sug! Elin är sugen på koftan Flaum, som är asymmetrisk. Öppen, ribbstickad och med fina fickor. 
 • Karin drömmer om flerfärgsstickning och har spanat in JennyPennys mössor på ravelry, särskilt sugen är hon på Felicia hat
 • Det var allt, sticka lugnt!

13 kommentarer:

 1. Härligt att ha er tillbaka 😃👋🏻

  SvaraRadera
 2. Som jag längtar efter ert snack... Gött o höra er!

  SvaraRadera
 3. Som jag längtar efter ert snack... Gött o höra er!

  SvaraRadera
 4. Underbart att ha er tillbaka. Har saknat er så. Vill önska er också en fridfull Jul och ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
 5. Hurraaaa!!! Ni är tillbaka! Ser fram emot nya spännande avsnitt! Lycka till med din Argo, Karin. Är supernöjd med min, den är flitigt använd.

  SvaraRadera
 6. Som jag har saknat er! Det känns som att träffa gamla vänner igen efter.. ja... sex månader! :)

  SvaraRadera
 7. Å vad fint att ni är tillbaka! Och steeka på! Det är faktiskt inte dödsmördarallvarligt om en maska rymmer ur steeken heller, det är bara att sy fast med ett extrastygn.
  Jag tror förresten att anledningen till att man brukar göra resåren fram och tillbaks innan man börjar sticka runt är att den ska bli fastare så (jag har för mig att jag läste det i "Detaljer som gör skillnad"). Men jag är inte helt hundra.

  SvaraRadera
 8. Hej, tack för ett supermysigt avsnitt! Hoppas att ni fortsätter att hitta ork och glädje till att spela in avsnitt. Blir alltid lika glad av att lyssna på er. Ni är grymma helt enkelt!

  SvaraRadera
 9. Jag älskar att lyssna på er när jag har en dålig dag. Även om jag pga brist på ork och i slutet av en graviditet (ni vet hur det känns ;) )inte stickar så mycket, så ger ni mig sticksug och ett glatt humör varje gång jag lyssnar på podden. Ni är bäst!

  SvaraRadera
 10. Jag har inte sett en enda juicemössa i affärerna. Var det inte i februari de skulle säljas? Hittar inget på hemsidan heller.

  SvaraRadera
 11. Åh, vad jag saknar er! Er mix av livsstil med stickning är fantastisk. Hoppas så att ni kommer tillbaka snart igen!

  SvaraRadera
 12. Instämmer med Maria här ovan!!! Längtar! Kram på er :)

  SvaraRadera
 13. Nu kommenterar jag igen, så här nästan ett år efter förra gången. Saknar er podd förstås, men anledningen att jag skrev nu var de här strumporna: https://www.novitaknits.com/sv/sv/monster/herrsockor-med-gaddmotiv-novita-nalle-och-novita-nalle-taika
  Gäddstrumpor!
  Ni har kanske redan sett dem, men om inte så känns det som något som ni faktiskt inte kan låta bli att sticka.

  SvaraRadera