måndag 18 maj 2015

Stickpodden - avsnitt 49


Efter en poddpaus på hela tre månader är Stickpodden tillbaka! I avsnitt 49 av Stickpodden snackas det om lin, barn och ekogarn.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!Avsnittsguide avsnitt #49

 •  Det här med barn...visst är det väl nästan som att ha en Tamagotchi? För er som minns...
 •  Hur går egentligen texten till mors lilla Olle? Och hur många gånger kan man sjunga sov du lilla videung innan man hatar sången? Det här med barnvisor och framförallt vaggvisor blir lätt lite enahanda. Men har man, som Karin, ett förflutet i trallpunksvärlden så har man en del godbitar att välja emellan. Allmosor av de lyckliga kompisarna är numera Unns favorit. Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli!
 • Elin däremot har gått in i klimakteriet, som en metod för att behandla endometriosen som vi pratade om i podden för några avsnitt sedan.
 • Gäddans dag har gått av stapeln och självklart var Karin där!
 • Karin stickar på två mer eller mindre misslyckade bebiskoftor. Den första Maile sweater är gul, fluffig och garnet har tagit slut! En efterlysning kan ju därför vara på sin plats om någon lyssnare har ett nystan av gult Esmeralda Sinfonie.
 • Nästa kofta är en Tulip yoke baby cardigan. Där blev ärmarna för stora när mönstret följdes och att tänka ut något på egen hand med amningshjärna är inte det lättaste...
 • Förutom bebiskoftor så stickar Karin äntligen på en kofta till sig själv, nämligen koftan Victoria av Amy Miller. En midjekort, spetsmönsterstickad kofta med mosstickade ärmar. Den stickas i ett kanelbrunt Plucky knitter traveler sport.
 • Elin stickar på en Slanted sleeven och är med i sin första KAL. Mönstret är nästintill omöjligt att förstå sig på så tack och lov att det finns andra som klurat ut svårigheterna som man kan fråga om råd! Elin stickar i garn från Pickles, en tråd merino tweed och en tråd silk-mohair.
 • Några stickningar har ju blivit klara också, för Karins del är det endast en liten Maja-mössa som lämnat stickorna.
 • Elin har stickat klart en Little Wave, och kan inte nog lovsjunga mönstret av Gudrun Johnston. Elin gjorde några förändringar, bland annat vid axlarna, och på hennes projektsida på Ravelry
  kan ni läsa alla ändringar och kommentarer. 
 • Elin snackar lin och går igenom hela proceduren från växt till garn. Dessutom tipsar hon om några finfina mönster på stickade linplagg. Ett bra tips är att kika in på Pam Allens Ravelrysida: http://www.ravelry.com/designers/pam-allen. Här finns favoriter som Azalea och
  Perkins Cove. Har du lust att testa att sticka i bandgarn av lin så finns fina koftan Morning Glory där och väntar på dig. Bayside Pullover är en annan fin tröja av Hannah Fettig som har Irland-feeling enligt Elin. I podden pratar Elin om att hon är sugen att sticka en After the Rain i Kalinka 41. Och eftersom det dröjde någon extra vecka innan podden blev redigerad så hann hon faktiskt att börja sticka på en. Nyfiken? Kika här!
 • Svenska webbutiker som säljer trevligt lingarn är: Karin Öberg, Tant Kofta, Magasin Duett och Ullcentrum.
 • Vi fick hjälp av braiga Organic Knitters i inslaget om ekogarn. Butiken finns också på Ravelry och Instagram
 • 3 lätta tips att tänka på vid nästa garnköp: 
  • 1. Undvik superwash. (Läs mer i inlägget på Clara Stickar)
  • 2. Köp bara ekologiskt odlad eller fairtrade-certifierad bomull 
  • 3. Välj i första hand garn som är märkt ekologiskt, rättvist producerat eller närproducerat - då slipper du göra så mkt research och kan lita på att det är eko eller reko.
 • Veckans sug! Elin är sugen på tröjan Huron Pullover, som har en skön 60-tals vibb. Karin är sugen på den flerfärgsstickade koftan Vera som har söta små knappar och gulliga puffärmar.

Omslagsbilden visar linlinnet Saco Stripe.

15 kommentarer:

 1. A-garnets Klövsjöullgarn har information om var ullen kommer ifrån, var det är spunnet och det finns till och med bilder på de glada svenska fåren som producerat ullen. I löv it! <3

  SvaraRadera
 2. Underbart härligt att ha er tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Åh vad roligt att ha er tillbaka i öronen igen :-)

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot att höra hur det går med bara att köpa ekoreko garner, så bra att ni tog up detta!

  SvaraRadera
 5. Hurra - vad roligt att ni är tillbaka! Förstår att ni har mycket att göra men hoppas på att det inte går lika lång tid till nästa avsnitt. Kram på er!

  SvaraRadera
 6. Åh, himla kul att ni är tillbaka! Nu har ni kickat igång sticksuget ordentligt igen :) Kan ni inte prata lite om semesteratickning och att handla garn när man är på resa? Ofta är ju garn ett mkt bra minne men ibland knepigt att spontanhandla (ännu svårare utomlands) - har ni några tips på hur man gör det bäst?

  SvaraRadera
 7. Hei!
  Jeg har nå hørt igjennom alle episodene deres de siste 3 ukene. Og jeg er blitt avhengig! Veldig kjekt, opplysende og inspirerende å høre på dere. Gleder meg til neste episode, når det nå enn blir.
  Det kjennes som jeg har fått meg to nye strikke-venninner, så jeg vil ønske dere en herlig sommer!

  SvaraRadera
 8. Kul att ni är igång igen!

  Jag tänkte bara meddela att jag nu har stickat två (!) versioner av den där snopp-koftan som ni pratade om i ett av era tidigare avsnitt (nr 10 tror jag att det var...). En till mig (lila och skrik-rosa) och en till en kollega (gråa nyanser). Vi gör succé på jobbet när vi har dem! =0)
  Jag skickar er en bild via mailen eller FB senare, så fort jag lyckats fånga oss båda på bild.

  Tack för tipset och tack för en härlig podcast!


  Kram!
  /Ylva

  SvaraRadera
 9. Tack! Nu vet jag vad jag ska sticka av det fina Kalinkagarnet jag inte kunde motstå när min favorit-LYS sålde ut och la ned. After the Rain it is!!

  SvaraRadera
 10. http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/nytt-avslojande-fran-peta-av-djurplageri-i-ullproduktion

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Shit så grymma ni är! Jag är ungefär sist i stickvärlden med att börja lyssna på poddar, men nu har jag njutlyssnat mig bakåt en bra bit ned i arkivet och bara haft det så himla gött! Tack och bock till er - här kommer ett mopstips:
  http://www.cherryontop.se/sv/group/lilla-berlin/

  Hepp!

  SvaraRadera
 12. Längtar till nästa poddavsnitt... Hoppas ni har det bra... misslisa

  SvaraRadera
 13. Nu har jag lyssnat på alla era poddavsnitt och det känns jättetomt att inte ha några kvar. Jag tycker jättemycket om ert prat om garn och stickning blandat med allt mellan himmel och jord.
  Hoppas allt är bra med er och att ni snart kommer med ett nytt avsnitt.
  Bästa hälsningar! Kramar Maria

  SvaraRadera
 14. Började i sensomras att lyssna på er podd från början. Hittade ett reportage om Elin i allas/allers och letade fort upp podden. Jag lyssnade hela tiden då jag byggde min kaninbur, jag skulle inhandla min första angora. Idag lyssnade jag på sista avsnittet och blev helt förtvivlad när jag insåg att det inte fanns fler. Det är lite kul att man lyssnat på några röster så länge att det känns som ens riktiga vänner! Tack för många roliga timmar och hoppas det kommer igång igen!

  SvaraRadera