fredag 6 februari 2015

Stickpodden - avsnitt 48


I avsnitt 48 av Stickpodden snackas det om bebisar, blockning och pooling. Och så ser vi hur det går med de där sticklöftena egentligen...

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!Avsnittsguide avsnitt #48

 • Vi börjar med att avslöja att det är en bebis på gång, för att snabbt byta ämne och istället prata om våra jul- och nyårsfirande!
 • Elins Marin försvann på en dansk nattklubb, och vi misstänker starkt att nattklubbsägaren själv lagt beslag på den!
 • Så vad stickar vi på just nu då... Jo, det blir ju förstås en del bebisrelaterat för Karin. Just nu är en Chevron baby blanket på stickorna, och stickas i bomullsgarn från Gepard. Förutom bebisfilten så är även sjalen Woolly på gång, och stickas i ullcentrums tvåtrådiga ull.
 • Elin stickar en tröja av Alicia Plummer som heter In stillness och det gör hon av garn inköpt i Brighton, nämligen Die for yarn-garn i 50 % silke och 50 % merino.
 • Så halkar vi in på det här med sticklöftena då...ett av Elins löften var ju att använda upp garnet inköpt i Brighton. Och hon är på god väg med tröjan In stillness. Karin däremot har inte genomfört något av löftena, men återupptäckt mönstret till en kofta som uppfyller det här med att testa en ny teknik. Det är koftjackan Argo, som stickas med contiguos-tekniken.
 • Elin stickar också en filt, nämligen Pop blanket! En tjock filt som stickas på stickor 5,5 och där rutorna virkas ihop med "sömmen" på rätsidan.Filten görs i Noro-garn.
 • Elin har pensionerat tröjan James och lagt den i UFO högen p.g.a. Pooling...vilket vi återkommer till.
 • Eftersom det varit julledigt och en lååång poddpaus har vi hunnit avsluta en herrans massa projekt också. Karin har stickat klart sin Vitamin D, men är inte helt nöjd. En omgång blockning till väntar innan resultatet är fastställt. Övriga projekt på Karins klar-lista är barntröjan Quaintly DK, som stickades i resterna av garnet från Vitamin D, alltså Colinette Jitterbug. Ett par Doris-Vega hybridvantar stickade i Dandelion sport. En liten bebishätta med franskt namn med matchande strumpor också de i Dandelion sport. Och till sist mössan Magnolia som så länge funnits med på to do listan. Stickad i Manos silk blend och som tyvärr även den lider av svårartad Pooling. Elin är klar med halstuben Rayures som gick från en tråkstickning till en storfavorit. Nu vill hon göra en i varje färg! Även koftan Praline är klar och använd, och jädrar i min lilla låda vad snygg den blev! Och förutom att sticka så hr Elin spunnit, och med det egenspunna garnet har hon stickat, en mössa! Med en hemmagjord pompom!
 • Så återkommer vi till ett av avsnittets stora ämnen, nämligen bebis, graviditet och allt vad det för med sig. Vi snackar om bäckenuppluckring, bajsproblematik och magtafsare och om att boa. Karin har bland annat pysslat ihop en mobil, stickat små små kläder och sytt ett lapptäcke och dessutom inrett ett helt nytt rum till bebisen. När vi är inne och pratar om saker till bebisar kan vi inte låta bli att nämna VisaLisas fantastiska dubbelstickade filt och förstås vill vi gratulera till hennes lilla underverk, ja bebisen alltså, även om filten också når skyhöga höjder.
 • Pooling, detta fenomen som uppstår när man stickar med ett spräckligt, melerat eller flerfärgat garn och det uppstår större partier eller fläckar av samma färg istället för ett melerat resultat.
 • Tips för att undvika pooling:
  • Sticka med två nystan och varva dem, dvs sticka ett par varv med vardera nystan växelvis.
  • Byt stickfasthet, nån maska mer eller mindre gör ju att det går åt olika mycket garn och randingen förskjuts.
  • Byt sticksätt, rätstickning och slätstickning kräver olika mycket garn och på så vis ändras randningen.
 • Om man INTE vill undvika pooling utan utnyttja fenomenet kan man kika in i ravelrygruppen för bra tips och massvis med bilder. Gillar man självrandande garner kan man kika in i den här tråden för bilder och olika resultat. Och om man till och med älskar pooling, så visst det finns en tråd för det också! 
 • På allmän begäran, nu snackas det blockning! Det finns tre grundprinciper för blockning:
  • Våtblockning
  • Ångblockning
  • Sprayblockning
 • In och läs Knittys artikel om blockning, varför gör man det, hur man gör det och vilka fibrer som blockas på vilket sätt?
 • Det finns massvis med tillbehör som underlättar blockning, vissa viktiga andra inte lika...
 • Vi börjar med T-nålar, tänk på att de ska vara rostfria!
 • Blockningens mest nödvändiga tillbehör, blockningsmattan! Kan fås i flera utföranden, en "Riktig" matta med linjer och mått, en pusselmatta eller en av yogamattetyp. Eller varför inte göra sin egen? Med rutigt tyg är ju linjerna redan där!
 • Blockningsvajer, om man vill ha ett mer exakt resultat med lika långa uddar eller den perfekta trekantiga sjalen, Hos Knitting Daily kan man läsa en artikel om hur man gör och varför.
 • Sockblockare...kanske inte världens mest nödvändiga attiralj, och ganska dyra. Men visst kan man göra egna, till en mycket mindre kostnad!
 • Specialtvättmedel för stickat. Soak är välkänt och omtyckt och på deras hemsida kan man inte bara se deras produkter utan också läsa om hur man ska tvätta inte bara stickat utan även delikata underkläder, quiltade verk och annat ömtåligt!
 • Vill man se blockningens under kan man titta på detta Ravelry-projekt för att se vägen från bylsig klump till en skir spetssjal.
 • Och till sist, flera före och efter bilder på blockning av olika sticktekniker.
 • Veckans sug!!! Ni har väl inte missat att vårnumret av Pom pom Magazine är ute nu? Och dessutom med skandinaviskt tema. Elin har förälskat sig i koftan tambourine (och Karin också) kanske blir det en Vår-KAL?
 • Karins sug är en mix mellan en poncho och en oversized tröja, mönstret heter Margo-poncho.
 • Och det var allt, tack för att ni lyssnat!

6 kommentarer:

 1. Underbart med nytt avsnitt och kul med poolingen! Har ju upplevt det men inte vetat att det är ett "fenomen". Och grattis förstås! Men vad ska Karin göra någ hon väntar på att förlossningen ska dra igång? Jag lyssnade på stickpodden som jag precis då hade upptäckt! (För två år sedan). Bra preförlossningssällskap! (nu vet jag, det har kommit en ny podd som heter slöjdpodden, jättekul, testa den!)

  SvaraRadera
 2. Gratulerer Karin! Håper du får en baby som sover masse, så du kan strikke;) Tips: Det har kommet en ny norsk strikkepodcast som heter Marthe&Marthe! Kjempekoselig! Den ene Marthe jobber på Pickles
  Inger

  SvaraRadera
 3. fFrst och främst TACK tack tack Karin och Elin för snälla ord om Filten och för gratulationerna till Alve. Sen ännu ett TACK och ett GRATTIS till Karin som rakt avdramatiserar det där romantiska skimret kring graviditet, utan för den skull bli en sån där som gnäller om hur jobbigt det är. Jag skrev inte på min blogg om min graviditet och den var inte precis som din Karin, men mag-tafsarna känner jag igen och det där med att det enda som är intressant med en gravid kvinna är magen och bebis. Som om kvinnan själv verkligen helt hamnat i skugga där bakom magen. Ibland förståeligt, ibland grymt frustrerande. Och hur vi hanterade förlossningstankarna... där är vi lika! Jag var mer orolig för hur nervös Tobbe var än för mig själv. Jag kommer inte heller bjuda på nån förlossningshistoria, utan bara konstatera att både jag, bebis och Tobbe klarade av det och det gick bra. Heja dig och bebis!

  SvaraRadera
 4. Grattis Karin till bebismagen! Och tack Elin och Karin för underbart poddavsnitt! Älskar hur ni varvar stickrelaterade frågor och vardagslivsfrågor <3
  Och min erfarenhet av förlossning är att man inte har en jäkla aning om hur den kommer att bli hur man än förbereder sig och att förloppet inte går att påverka, så lika bra att acceptera det och bara försöka flyta med vad som än händer och fokusera på att få träffa den lilla! =) Heja heja!

  SvaraRadera
 5. Måste bara säga ett jättestort tack till er! Stickpodden är otroligt rolig att lyssna på, och ger mig massa stickinspiration. Så himla bra!

  SvaraRadera
 6. This is how my colleague Wesley Virgin's adventure starts in this shocking and controversial video.

  You see, Wesley was in the military-and soon after leaving-he found hidden, "self mind control" secrets that the CIA and others used to get everything they want.

  THESE are the same tactics many celebrities (notably those who "became famous out of nowhere") and top business people used to become wealthy and successful.

  You've heard that you use less than 10% of your brain.

  Mostly, that's because the majority of your brainpower is UNCONSCIOUS.

  Perhaps this conversation has even occurred INSIDE your own mind... as it did in my good friend Wesley Virgin's mind about 7 years ago, while riding an unlicensed, garbage bucket of a vehicle without a license and $3.20 on his banking card.

  "I'm very frustrated with going through life paycheck to paycheck! Why can't I turn myself successful?"

  You took part in those types of questions, right?

  Your own success story is waiting to happen. You just need to take a leap of faith in YOURSELF.

  CLICK HERE To Find Out How To Become A MILLIONAIRE

  SvaraRadera