måndag 22 december 2014

Stickpodden - avsnitt 47


I avsnitt 47 av Stickpodden snackas det om fair isle, julklappstips, alpackor och sticklöften inför 2015. Och så avslöjar vi vinnaren av mönsterhäftet "vantar från äventyrsskogen".

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!


Avsnittsguide avsnitt #47

 • Vi går ut hårt! Nog om snoppar, här kommer tjejen med två snippor... eller hur det nu var..?
 • Karin har avslutat flera stickningar och är redo att ta tag i Vitamin D igen. Och kanske kan hon komma till skott med mössan Magnolia i jul?
 • Elin har lagt upp till ett nytt koftprojekt, nämligen Layercake, som hon stickar i Visjögarn.
 • Off the needles! Karin har stickat klart sina gäddvantar och är löjligt nöjd med resultatet. Hon har också stickat klart en Baby wrap cardigan i garnresterna från gäddorna. Elin har stickat klart sin Praline-kofta och är rädd att hon knappt kommer våga använda den eftersom den är så fin! Även sjalen Pebble beach är blockad och klar!
 • Blir det några stickade julklappar då? Elin har köpt en stickkvarn och producerar skosnören på löpande band.
 • I förra podden efterlyste vi snabba julklappstips, här kommer några av våra favoriter. Vad sägs om små fluffiga stickande ugglor? Eller miljövänliga bomullspads att tvätta bort sminket med? Om man vill slippa frysa om handen när man skrapar bilrutorna vill man kanske ha en stickad bilskrapevante? Eller så kan man ge bort sig själv... eller i alla fall sin kunskap! Man ger helt enkelt bort en pyssellektion med sig själv som lärare. VINNAREN i tävlingen då? Jo med denna motiveringen knep Annette Petavy första platsen: "en förhoppningsvis uppskattad, handgjord och sofistikerad konfliktförebyggande åtgärd, samtidigt som julklappar!" Julklappen det handlar om är hörlurar och mobilladdare med instickade eller virkade sladdar till alla familjemedlemmar. Varje familjemedlem får varsin färg på sladdarna, vilket gör att det blir svårt att sno nån annans sladd och komma undan med det! Hör av dig till oss Annette med din mailadress och ditt ravelry-alias så får du vinsten!
 • Fler snabba julpyssel och julklappstips hittar man i olika stickrelaterade adventskalendrar till exempel hos Drops, Sticka mera och Veera Välimäki.
 • Sticklöften 2015, för Elins del kan de sammanfattas såhär: Sticka upp allt garn inköpt på Unwind Brighton, lära sig använda stickmaskinen (eller sälja den) och fortsätta Ego-sticka! Karins löften är att: Rensa UFO-lagret, sticka minst tre koftor i olika tekniker och rensa garnlagret! Och kanske det blir det nåt garnbål också?
 • Dessutom fortsätter Karin sin populära följetong om ull- och fiberproducenter. I dagens avsnitt snackas det om Kameler, Dromedarer, Lamor och Alpackor!
 • Anna skickade ett härligt brev och beskrev bland annat alpackans fibrer, kolla in hennes hemsida. Vill man lära sig ännu mer om de alpackor så ska man spana in Alpackaföreningens hemsida.
 • Här kan man läsa lite mer om lamor.
 • Och vill man veta mer om kameler och dromedarer så kan man kika in på "Kamel-Bengts" hemsida.
 • Den här bilden visar tydligt storleksskillnaden mellan en lama och en alpacka!
 • Men reglerna då?! Hos jordbruksverket hittar man både Djurparksföreskrifterna och Cirkusföreskrifterna och det är de lagar och regler som gäller för alpackorna och de andra.
 • Om man har, eller funderar på att skaffa några nya fluffiga vänner så kan det vara en bra idé att ansluta sig till Svenska djurhälsovårdens hälsoprogram, där man får rådgivning, undersökningar och en massa annat som är bra att ha.
 • Sen ger Elin Fair Isle en upprättelse, och det verkar vara en hel massa regler man måste följa för att ett stickat plagg ska få kallas för äkta fair isle!
 • För att veta om ett plagg är äkta fair isle ska man hålla utkik efter den här märkningen.
 • Vill man köpa en äkta fair isle tröja kan man besöka Mati Ventrillons hemsida. Där kan man välja mellan olika mönster, färger, halsringningar och muddar, en tröja skapad helt efter eget tycke och smak alltså.
 • Elin listar några av sina flerfärgsstickade favoriter, som alltså INTE är fair isle! Först ut är vantarna Oh deer, med rådjur på. Nästa mönster är för den som sitter på en faslig massa restgarner i fingering vikt, nämligen Leftovers cowl. För den som hyser en extra kärlek till vår grann-ö Öland är koftan Oh-land det perfekta projektet. Och till sist mössan fox in the forest beanie, som har allt!
 • Veckans sug! Karin diggar koftan Clarity cardigan med en draperad krage medan Elins hjärta klappar lite extra för Willard fair isle pullover, men då helst i koftform!
 • Det var allt och därmed vill vi önska en riktigt god jul med massor av tid för stickning!

4 kommentarer:

 1. God Jul och Gott Nytt år tjejer, och tack för ännu ett underbart avsnitt av Stickpodden. Som alltid är det så trevligt att ha er som sällskap en stund i soffhörnet. Och när podden är slut har ni lämnat kvar en massa inspiration och sug och lärdom. Kram!

  SvaraRadera
 2. Hej! Såg en bild på det här syndromet som Hazel har, för att lösa om det är ett eller två hål! :D Efter vad jag kan förstå är det bara ett.. Om ni kollar på denna bild (från artikeln). https://static.squarespace.com/static/522b7b7ee4b00c944324f02a/5244b361e4b004a32db3bdce/5244b36fe4b004a32db3e79e/1326736923637/1000w/normal%20double%20uterus%20.jpeg

  SvaraRadera
 3. Tycker så himla himla mycket om er podd. Är en fanatisk poddlyssnare och prenumeration säkert på minst femton men er blir jag alltid gladast för när den kommer. Ni kan lixom va så JÄKLA roliga. Och så himla trevliga att ha i lurarna bara. Tack för att ni gör den här podden.

  Jag har funderat på en grej ni kanske kan ta upp! Ni pratar mycket om mönster men jag är en sån som totalt stickar på fri hand. Eller gör mina egna mönster lixom. Vad har ni för tankar kring det?

  Stort kram på er!

  SvaraRadera
 4. Speciellt beröm för fair isle-inlägget den här veckan. Tyckte om det. Mycket intressant! Gillar tanken på att stickvärlden har en motsvarighet till champagne!

  SvaraRadera