måndag 28 januari 2013

Stickpodden - avsnitt 16


I avsnitt 16 av Stickpodden snackas det stickappar, merinoull och syslöjd. Dessutom händer det massa kul på Instagram och vi guidar igenom några av vårens härliga stickevenemang.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!Avsnittsguide - avsnitt #16

I avsnittet pratar vi om:

25 kommentarer:

 1. Måste bara berätta att min äldsta dotter, 11 år, längtar till fredagarna då de har slöjd i skolan! Just nu har de syslöjd, och hon tycker det är jättekul! Mitt bästa minne från syslöjden är från när jag gick i 8:an och min bästa kompis och jag satt och stickade lovikkavantar och pratade om allt möjligt. Eftersom vi redan kunde sticka så gick det av bara farten, och vi hjälpte nog våra klasskompisar också om jag inte minns fel. Förra året började vantarna bli slitna och få hål, 20 år senare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad härligt! Kul att hon gillar sin syslöjd! Men wow att du kunnat ha dina vantar tills nu! Det var ett långvarigt skolarbete! :)

   Radera
 2. Tack, vilket bra avsnitt! I förra avsnittet var det kanske lite väl mycket fakta och lite flum, men nu har ni uppnått den perfekta balansen!

  I min skola fick förresten inte heller tjejer använda svarven, men jag minns inte om någon någonsin förklarade varför. Den första träslöjdslektionen för varje år var också spännande, då läraren visade alla maskinerna, berättade hur man kunde skada sig allvarligt på dem och visade tidningsurklippen om allvarligt skadade barn som han tejpat upp vid varje maskin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, ja då blir man ju sugen på att testa de livsfarliga maskinerna :S

   Kul att du gillade avsnittet, en del gillar mycket fakta, en del gillar ingen fakta så förhoppningsvis finns det något för alla ;)

   Radera
 3. Hej!

  Håller just på att lyssna igenom podcasten från början, och undrar om man kan köpa Pickles-boken i sverige nånstans, på nätet eller på riktigt? Jag bor i Kalmar, så jag har ju tänkt att komma på stickklubben snart, får se när det blir av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjoho du! Jag den via pickles.no. Och då kan det ju smita med några härliga nystan också. :) Vi har gått ihop ett par stycken och beställt för att få det fraktfritt när vi beställt.

   JA! Kom och sticka med oss! Det skulle vara superkul!

   Radera
 4. Hade tjusiga strumpor i min blogg häromdagen, kan det vara något för djuriska kalla fötter?

  http://blogg.omakastengods.se/2013/01/24/djuriskt/

  Har lyssnat på stickpodden, när jag promenerade i snömodden - efter jobbet idag. Det är så avskyvärt trist att gå promenader och utan er hade jag gått en mycket kortare sväng! Längtar till cykelvägarna är farbara igen och då kan jag lyssna på flera poddar efter varann.

  Eftersom jag är så himla gammal är det länge sen jag hade syslöjd, men jag minns en del ändå. Jag flyttade och bytte slöjdlärare några gånger under skoltiden, men överlag har jag inte haft någon som varit särskilt inspirerande och rolig fröken. Jag stickade bara _en_ socka och _en_ lovikkavante, det känns dåligt att hon inte kunde få ordning på mig så jag kunde prestera bättre eftersom jag bara några år senare lärde mig själv.

  Minns också en fröken på högstadiet som gillade mig för att jag kom med egna idéer, men jag gillade inte henne, hon var jättefånig och satte mig före de andra. Dåligt. Istället för att brodera fjantiga dukar föreslog jag att jag skulle sy barnkläder och brodera kul grejer på dem. Det uppskattades.

  Flickor hade syslöjd, pojkar trä- och metallslöjd, så var det på 50-60-talet. Men i nian gick jag Estetisk linje och fick pröva lite av varje, jag svarvade två kantiga ljusstakar som står här framför mig. Fula som bara den, men de har hängt med i 46 år. ;-) Det har för övrigt sockan också, hängt med sen mellanstadiet, fast oanvänd, jag har ju inte bara en fot.

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, jag har just lyssnat på nästa podd, ni är så sköna med ert snack. Grattis till Karin som blev moster mitt i sändningen! Vill förtydliga att vi faktiskt fick och SKULLE sticka två sockor, men jag kämpade o kämpade hela terminen men lyckades bara få till en stycken. De va så de va.

   Och på tal om att sticka provlappar och sätta in i en bok - ska jag visa min bok nästa gång vi ses? ;-) Jodå jag gjorde också en sån, det var för att lära sig bla olika mönster. Det var inte kul!

   Ses i kväll på slöjdsoppan, eller var det soppslöjden, i Pukeberg!
   Anna

   Radera
 5. Slöjd och stickning ja... jag flyttade också mycket, vilket var tråkigt men användbart! På varje nytt ställe ljög jag nämligen och hävdade att jag haft geometri, dansat och sytt på symaskin på förra stället, så fick jag sticka hela tiden.
  Så småningom gick jag ut gymnasiet, oc fick för mig att jag skulle bli... textillärare. Gissa om mina lärare på institutionen för huslig utbildning (ja, den hette så!) slet sitt hår när jag sydde sicksack en cm från tygets kant, inte visste vad trådriktning och sömsmån var och så vidare!
  Numera kan jag allt det där och har jobbat som lärare i 20 år. Så kan det också gå!
  Podden gör jag reklam för precis överallt, ni är så smarta och roliga att lyssna på!

  SvaraRadera
 6. En kollega till mig har en dotter som är vänsterhänt. När hon skulle lära sig sticka i skolan lade hennes fröken ner otaliga timmar varje kväll innan hennes lektion på att lära sig sticka på "fel" håll för att kunna hjälpa henne. Det måste jag säga är en otroligt bra fröken.

  /Emma

  SvaraRadera
 7. Tips om en bra app: Knit Companion. Bland det bästa jag testat. Använder den till i princip alla mönster :-)

  SvaraRadera
 8. Hej! Hade samma träslöjdslärare som min mor på högstadiet. Gjorde exakt samma saker som min mor!
  Ingen fantasi där.
  Tack för härlig lyssning/ terese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kul! Ibland är det imponerande hur folk orkar jobba på exakt samma sätt år ut och år in.

   Radera
 9. Hej och tack för en supertrevlig podd!
  Häromdagen när jag skulle åka tåg stod jag på presstopp och kollade bland handarbetstidningarna, och såg att det fanns en mängd med sticktema, och flera med lite mer blandat hantverks-tema. Jag kände i stort sett inte till någon av dem. Men om ni har erfarenhet av några handarbetstidskrifter skulle det vara jättekul om ni ville prata lite om det i podden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Klart vi ska prata sticktidningar!

   Radera
 10. Karin i Sälen5 februari 2013 22:17

  Hej!

  Jag har precis fått upp öronen för er pod och tar tacksamt emot alla tips och tricks. Jag har precis börjat sticka på min första tröja i vuxenstorlek och tycker just det här med långa raka stickor är väldigt jobbigt. De slår i armstöden på fåtöljen och jag blir trött i armarna. Att jag själv inte tänkt på att man kan sticka fram och tillbaka på rundstickor vill jag helst inte erkänna, men jag tackar ödmjukast för tipset! Nu ska här stickas! Tröjan jag stickar är en pippitröja, fast med grå botten och vita ränder. Jag har kommit drygt tre ränder in på bakstycket. I och med den här tröjan är det första gången någonsin jag stickar med två färger samtidigt. Detta har resulterat i att de två första ränderna är lite tight stickade och den grå slätstickningen rynkar sig lite lätt kring randen. Nu när jag gjorde den tredje randen så stickade jag lite lösare och det löste sig fint. Nu ställer jag frågan till er och era lyssnare. Tror ni att jag behöver repa upp allt som jag gjort och sticka om ränderna lite lösare, eller löser sig allt när jag blockar tröjan sen? Det vore tråkigt att sticka färdigt hela tröjan och sen inse att jag måste sticka om hela bakstycket. Tack för hjälpen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör i princip aldrig om nåt. Det ska synas att det är hemmagjort. :) Nu är set svårt att säga när jag inte ser exakt hur tajt det är. Men prova att stick klart och blocka? Man lär sig alltid av sina misstag. Och allt behöver inte vara perfekt. :D

   Radera
 11. Hej! Idag provvaktar jag Nationella prov och önskar nästan att jag hade min stickning med mig:) Det är tyst som i graven i klassrummet och mina nior jobbar som aldrig förr.

  Min uppladdning för dagens prov inkluderade förstås stickning, jag lyckades få till en bättre häl på tå-upp-sockor tack vara videon från Pickles. Inte jättebra ännu men bättre, snart så...

  Ser fram emot det nya avsnittet av Stickpodden, jag parkerar vid köksbordet med iphonen och strumpstickningen så snart sonen somnat ikväll. Kram Anneli (willelille)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med hälen! Jag kör också den där tekniken på mina hälsar ibland. :)

   Kram på dig!

   Radera
 12. Hej, jag har just börjat lyssna och har strecklyssnat på 16 avsnitt nu. Just som jag trodde att jag var så kär i er som jag kunde bli, så sänder ni det här avsnittet med en snarkande mops i ! <3 <3

  SvaraRadera