måndag 7 januari 2013

Stickpodden - avsnitt 13

I avsnitt tretton av Stickpodden snackas det ångestnystan, amigurumis och leksaker. Dessutom öppnas det paket och lottas ut virkböcker till alla som deltagit i välgörenhetsstickningen.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!
Avsnittsguide - avsnitt #13

I avsnittet pratar vi om:

42 kommentarer:

 1. Tack för ett ännu ett jättebra avsnitt!
  Jag önskar jag kunde åka på en sån där stick-relaterad resa. Det verkar så himla mysigt och kul. Om ni åker hoppas jag ni berättar mycket om det sen och att du Elin berättar om ditt Stickläger! Vilken häftig grej att få hålla i en sån sak :)

  Ska bli kul att höra er prata om terapi stickning sen. 2012 gick i terapistickningens tecken för mig. Jag har lärt mig massor om både stickning och virkning under det här året, när jag har stickat bort min ångest. Jag älskar stickningen, den har blivit en del av mig efter allt vi gått igenom tillsammans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Luxxie!
   Om du bor långt ifrån Öland kanske det finns någon kul kurs eller läger närmare? Eller så fortsätter du att lyssna på podden, vi kanske kör nån podradiokurs ihop allihopa istället? :)

   Ja, tankarna om terapistickning har börjat gro. Kanske du skulle vilja ställa upp på en mailintervju där vi ställer lite frågor till dig? Jag behöver lite mer input ifrån andra också känner jag. Bränner du iväg ett mail till stickklubben@live.se och skickar jag lite frågor tillbaka. Om du vill alltså.

   Kram kram

   Radera
  2. Jag bor i Gävle så det är lite väl långt till Kalmar, men största problemet är att jag inte har råd. Det får bli sen när jag har mer pengar, men jag hoppas att jag någon gång ska kunna åka på nått :)

   Ja, det kan jag göra. Jag vet inte om jag har några bra input, men jag kan ju svara på frågorna så får vi se vad ni får ut av det :)

   Kram

   Radera
 2. Tack för ännu ett härligt avsnitt!
  När jag ögnade igenom "avsnittsgudien" (en trött Elin ;)?) hajjade jag genast till på att det fanns med lite biologi och fick ju senare förklaringen; du och jag Karin verkar ha samma feta (och den enda rätta) utbildning. Jag ser fram emot podden om miljö- och människovänliga garner OCH Elins resultat av nyårslöftet, jag har nämligen länge funderat över detsamma.
  Det vore trevligt om ni ville djupdyka i hur själva produktionen av garn går till rent miljö-och arbetsmiljömässigt.
  Vänliga hälsningar Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Alltid en trött Elin dessa dagarna. Nu är guide rättstavat och jag tackar för korrläsningen. Jag verkar nämligen varit trött i ett par avsnitt. Eller bara varit lat och klistrat in ordet. :D

   Ja Karin har man alltid nytta av när man har frågor om djur och natur. Och sniglar... ;)

   Det kommer en podd med fokus på miljö- och människovänliga garner. Det låter ju jättespännande. Och produktionen kanske vi också fördjupar oss i.

   Tack för att du hörde av dig med nyttig input!

   Radera
  2. Det tycker jag absolut vi ska göra. Tyvärr är det något man inte tänker på särskilt ofta att både färgerna i garnet och salterna som fixerar färgen är giftiga och äckliga. Brinner själv för det här med etiskt riktiga framtagna garner, t.ex. merinoull som inte kommer från får utsatta för mulesing!

   Radera
 3. Hej och supertack för en superpod, verkligen! Direkt efter att jag lyssnat klart på ett avsnitt längtar jag till nästa!:)

  Jag tänkte bara höra vad ni har att säga kring fästningar? Jag har lite problem med hur jag ska göra när jag ska fästa trådar vid tex färgbyte. Jag har hört att man inte ska knyta ihop trådarna, men jag gör det ändå, vill ju liksom inte att det ska gå upp, känns säkert med en knut sådär, även om det blir knöligt. Hur gör ni?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland knyter jag ihop trådarna, just för att det inte ska bli kvar ett fult hål i färgbytet, sen trär jag trådarna under en massa maskor också. För det mesta skippar jag dock knuten, man får helt enkelt se till att ha tillräckligt med fästtråd för att den inte ska slinka ut igen :)

   Radera
 4. Hmm... Jag brukar låta garnerna löpa med hela vägen när jag stickar tex randigt så det blir så lite att fästa som möjligt. Om jag fäster tråd så syr jag in den lite försiktigt på bakstycket i några maskor. Men jag har hört att man kan låta den löpa med också när man tex stickar fyra maskor så snor man gammal tråd och ny tråd om varandra. Men det finns säkert tusen fler tekniker. Jag tror vi plockar fram Karins stickbibel och ser om vi inte kan snacka lite om det i podden. :D

  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Tack för ännu ett bra avsnitt och god fortsättning. Ni har möjligen inte funderat på att öppna ett forum på Ravelry för Stickpoddens lyssnare. Fördelen är att upplägget där sker i sorterade rubriker, ex snacktråden, nya avsnitt,visa senaste FO, ev kal, etc. FB har ju tyvärr den nackdelen att allt bara flyter på i en enda röra som i ex Online stickcafé. På Ravelry skulle man exempelvis kunnat ha en amigurumi rubrik och följa upp idéer, tips, tricks, litteratur etc och är man inte intresserad väljer man att följa andra rubriker. Många podcastare har dessutom en rubrik där man ge ev intressanta länkar, idéer för själv podcasten där ni kan botanisera. Hälsningar Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka Anne! Klart vi skall ha ett eget forum på Ravelry! Jag startade ett och här finns det: http://www.ravelry.com/groups/stickpodden Nu ser vi till att göra det riktigt härligt ihop va? :)

   Radera
 6. Hej! Fasen vad bra ni är!!

  Angående de amerikanska garnbeteckningarna är det inte så mycket att bry sig om egentligen (enligt min mening) eftersom det inte alltid stämmer. Garnfabrikanterna benämner sina lite hej vilt. Jag använder beteckningarna men inte till att avgöra om ett garn är jämförbart med ett annat. Då är det bättre att titta på stickstorlek. Mitt bästa tips är att alltid titta på meter per 100g. Så länge materialet är detsamma så fungerar det. Men det är först när man gör ett stickprov som man ser hur det fyller (t ex om det är för hårt eller löst spunnet).

  Keep up the good work ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! Vad härligt att du gillar podden!

   Och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter om garnbeteckningar. Och jag håller med. Det är provlappen som räknas! Man börjar lära sig det efter ett par misstag nu. :D

   Radera
  2. Åh den förhatliga provlappen... jag vill inte riktigt erkänna att den fyller så stor funktion!

   Radera
 7. Åh, jag måste sticka Elijah! Så söt den är :-)

  SvaraRadera
 8. Jag gillar verkligen eran pod! Det är kul med en svensk sån.
  Tack för att ni pratade så varmt om Stickstämma 2013!! Det stämmer att det finns platser kvar, men nu endast ca. 15 st. Det skulle vara roligt om ni kom, så vänta inte för länge med att bestämma er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att platserna ryker fort! Vi får se om vi kniper två av dem. :D

   Radera
 9. Hej Karin och Elin!
  Ångestnystan blir perfekta halskragar! Kolla in www.fordreamersanddoers.blogspot.se mina ångestnystan blev en härlig färgklick i vintermörkret!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa en halskrage ska det bli såklart! Att jag inte tänkt på det!!! Nu blev jag sugen på att kicka igång med nystanet. :)

   Radera
 10. Tack för ett lika roligt och trevligt program som vanligt =)
  Har varit in på Ravelry och klickat hem lie gratismönster och inspiration *igen*
  Elin, jag vill se ett kort på din Snowflake när den är klar =) Och ett på Karins mustachemonster ;)

  Kramen till er båda <3
  Ulla/Stickcafé Online

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulla! Haha, många planer och inte lika mycket sticktid. Jag hoppas verkligen att en Snowflake åker upp på stickorna snart!

   Kram tillbaka till dig! Tack för att du lyssnar!

   Radera
 11. Jag har en fundering... Hur gick det egentligen med den där Skappelgensrern och Pyttipannan ni pratade om att sticka i början? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, det finns många saker på den där listan som så att säga ligger till sig lite :) Med andra ord har det inte hänt så mycket alls, det finns ju såmånga fantastiskt roliga projekt så man vill ju börja på nya hela tiden!

   Radera
  2. De som känner mig sedan innan vet att jag är mästare på att smida planer. Jag har alltid en resa, en fest och tre projekt i luften. Sen brukar typ 50% av det hända. Men en Pyttipanna SKA jag göra! Innan jag blir 80 år i alla fall! :D

   Radera
 12. Härlig lyssning o lärorikt, jag har gått från en slö stickare till en aktiv skapare.....yippie

  SvaraRadera
  Svar
  1. WOHOOOOO!!! Bästa berömmet! Jag älskar att vi kan peppa folk att bli aktiva skapare. Puss!

   Radera
 13. Hos Stickamera finns det hjälp för att översätta engelska garntjocklekar och stickstorlekar mm. Titta på http://www.stickamera.se/garntjocklek.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna! Det kommer väl till pass nu när jag skall sätta mig in i detta. :D

   Radera
 14. Vilket bra avsnitt tjejer! Lika roligt varje gång :-) Och vad glad jag är att ni nu är på Ravelry.Hoppas att många hittar dit. Ser fram emot nästa pod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isan tack! Vad kul att du hänger med på Ravelry också. Kraaaaaaam!

   Radera
 15. Åh, det är ju "gapor" ni fått! Jag har gjort några sådana förut, men den kontrasterande insides-färgen var ny för mig. Nu blev jag sugen på att göra nån ny =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de söta de små monstrerna! :)

   Radera
 16. Hej! My God, vad jag älskar er två! Min sambo skrattar åt mig när jag sitter med lurar i öronen och fnissar åt er! Det ser väl inte klokt ut. "Är det den där stickpodden nu igen?"

  I det här avsnittet tyckte jag att någon av er nämnde Stephen Wests Daybreak. Den stickade jag till sambon i julas, på ravelry har jag lagt en bild på den (Jag är willelille). Han älskar den och det gör mig oerhört stolt. Han är nämligen överdrivet fåfäng och mån om stil och klass. Dyrt ska det vara, och hemmagjort är han skeptisk till.

  Jag är nog lite kär i er...kram!

  Anneli, 39-årig svensklärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså JAG ÄR LITE KÄR I ER ALLA OCKSÅ! Du börjar väl hänga i vårt Ravelry-grupp? Så kan vi vara lite kärvänliga mot varandra där? Här hittar du oss: http://www.ravelry.com/groups/stickpodden

   Radera
 17. Oh, daybreak har varit mitt drömprojekt så länge att jag inte kan fatta att jag inte köpt mönstret förrän nu. Hur dum får man bli liksom!
  Din (eller din sambos nu då) daybreak är skitsnygg!

  Och du, tack för berömmet, det värmer så himla mycket!!
  Stor Kram

  SvaraRadera
 18. Hej! Lyssnat på er och njutit! Kollat in mönstrar, böcker, hemsidor!
  Men angående streetkniting så vill jag tipsa min egen och vänners stickgrafiti i Björkhagen, Stockholms förort där jag gjorde Rödluva till sten lejon: http://daceshobiji.blogspot.se/2011/06/sarkanlauvite-kaklarota-puku-virtenes.html
  och sen i samband med Pridefestivalen så pyntade vi båda i Björkhagen och Sergels torg: http://daceshobiji.blogspot.se/2011/08/pride-grafiti.html

  Visst är blogg på lettiska, men bilderna är utan språk ;) ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dace! Grymt! Och visst - bilder har inget språk så det var fin inspiration,

   Radera
 19. Yeees Jag har vunnit blev jätteglad då jag höra mitt namn och snabbt som ögat kollade jag länken.Jooo den går till min lilla blogg.Brukar aldrig vinna nåt knappt ens på sånna där "vinst varje gång" så nu när jag tillbringar en hel del tid halvliggnades i sängen så var en bokvinst just vad jag behövde. TACK för vinst och mycket trevligt stickunderhållning.

  SvaraRadera
 20. Håller med Karin ang. virkade kakor det enda gången jag gjort nåt sånt var att skoja lite med en kollega som är glutenintolerant. Gjorde en granaterat glutenfri kanelbulle till henne, den uppskattade hon mycket(hon fick en riktig också)

  SvaraRadera
 21. Jag ligger lite efter i lyssnandet och har precis lyssnat klart på det här avsnittet. Återigen jättebra och jättekul! Jag brukar lyssna medan jag promenerar till och från jobbet och går ofta och fnissar.

  Ett litet påpekande apropå de stickade monstren: ni nämnde Chtulu i samband med stickade och virkade monster och att det skulle vara ett japanskt monster. Det är det inte, Chtulu är en skapelse av den amerikanska författaren H.P. Lovecraft och uppträder första gången i en novell 1928, "The call of Chtulu".

  Stort tack för en jättebra podd! Kram!

  SvaraRadera
 22. Jeg ligger litt etter og har nett hørt dette avsnittet. Dere er helt herlige å høre på! Kom plutselig på at en av dere snakket om letingen etter det perfekte sjal. Da tenkte jeg med en gang på et sjal jeg er veldig glad i, nemlig Faberge sjalet som dere kan finne på ravelry her:

  http://www.ravelry.com/patterns/library/faberge

  Sjalet har perler og er kjempefint. Perler er mye lettere enn det man skulle tro.

  Her er min versjon:

  http://www.ravelry.com/projects/Kozemor/faberge

  Regner med jeg kommer noen avsnitt av gårde i dag mens jeg bytter på å strikke en selekjole og hekler blomster til Maybelleteppet (http://myrosevalley.blogspot.no/2013/06/maybelle-rutan-pa-svenska.html)

  Ha en flott uke og en avslappende og kreativ helg!

  Vy

  SvaraRadera