tisdag 22 januari 2013

Stickpodden - avsnitt 15


I avsnitt 15 av Stickpodden snackas det mjölkgarn, Kaffe Fassett och stickresan till Köpenhamn. Dessutom funderar vi över förkortade varv och vantar som töjer sig.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!




Avsnittsguide - avsnitt #15

I avsnittet pratar vi om:
  • Stickklubben Göteborg har startat! Häng på om du bor i närheten!
  • Vi har varit i Göteborgsposten! Hurra! Titta bara här
  • Anna ordnar stickresa till Köpenhamn. Inga detaljer klara än. Men börja peppa!
  • Karin stickar fortfarande på sin Emelie. Och har hunnit svänga ihop ett par sockor. Elin stickar sin Snowflake.
  • Japanska paketpåsar får Elins hjärta att bulta.
  • Knitting is like sex... Ja det stämmer säger vi!
  • Karin funderar på förkortade varv och hur man undviker hål. Pickles har gjort en superbra video som tipsar om ett smart sätt att lösa det. 
  • Det snackas mjölkgarn i dagens podd. Vill du veta mer kan du läsa här, här eller här.
  • Och så pratar vi Kaffe Fassett. Den som vill kika lite på hans stickade plagg kan kolla här
  • Två härliga stickevent: Syfestivalen och slöjdsoppa med street knitting.
  • Tävla om biljetter till Syfestivalen på stickamer.
  • Veckans sug: Elin älskar Pickles nya poncho. Karin är sugen på att göra en Floral jacket eller ett par sockor som inspirerats av mönstret.
  • Du missar väl inte vår härliga Ravelrygrupp?

25 kommentarer:

  1. Vilken tajming! Jag är hemma och är sjuk och har på fyra dagar lyssnat igen alla era avsnitt, tog en dusch och kom tillbaka till soffan och stickningen för att upptäcka att ni lagt upp ett avsnitt till. Tack! :)
    Stickar på en "little coffee bean" och vill aldrig mer sticka en tröja som inte är i ett stycke, så underbart att slippa sy ihop alla lösa delar. Tack för stickpodden, jättebra initiativ!
    /Petra

    SvaraRadera
  2. Självklart är vi över 50 också duktiga på den nya tekniken. Det är på gränden till förnedrande för oss att tro något annat. Själv är jag 56 år och jobbat framför datorn i 25 år. Jag lyssnar alltid på podden i telefonen. Där kan man prenumerera på podden så det nya avsnittet "pluppar upp automatiskt". Bra, va?

    Kram från 56-åriga Ulla i Växjö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet Ulla! Ni är grymma ladies! Men alla har inte samma digitala tilltro till er verkar det som... Det ändrar vi på tillsammans!

      Vi har ju tex Anna i Stickklubben. En turf:are mer aktiv än någon 20-åring. :)

      Radera
    2. Ja jag lyssnar förstås på Stickpodden,
      när jag cykel-turfar i snömodden! :-)

      Nu ska jag sticka på Kullzéns idag och i morgon hoppas jag på en ny podd.
      Ses!
      Anna

      Radera
  3. Tack för er Stickpodd!! Den är fantastiskt trevlig att lyssna till under stickningen.Härligt personlig,informativ och otroligt stimulerande! Vilket kul initiativ..
    Tekniken är välsignad i sådana här sammanhang.
    Tycker en 63-årig tant./ Agneta

    SvaraRadera
  4. Tack Agneta! Det var kul att höra att podden förgyller stickningen! Kram på dig!

    SvaraRadera
  5. Hej! En kristen i från Jönköping här! (eller Huskvarna...) det finns INTE många fina garnbutiker här, det finns EN! Och det är Astrids garn på klostergatan! Där hittar man en del roliga garner och lite exklusivare saker. Sedan finns lerdalaboden, ett gigantiskt ställe vid ekhagsrondellen där det säljs billigt, tvivelaktigt garn, samt mainstream som dropps! De har även andra roligheter typ broderier, band, pärlor, tovull mm! Kommer ni till Jönköping nåt mer så kan jag hjälpa till med tvåänsstickningen, har själv hållt en liten kurs i all anspråkslöshet på mitt stickcafe!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå hallå! Ja Astrids, så hette garnbutiken jag blivit tipsad om. :)

      Och tack för erbjudandet om tvåändsstickingen! Det kan mycket väl hända att jag följer upp dig på det. ;)

      Radera
  6. Hej och tack för nytt avsnitt =) Ska alldeles strax "gotta" ner mej i soffan och lyssna. Men jag måste bara få tala om att jag fått den bästa födelsedagspresent i förskott som en mamma kan önska sej ( iallafall en stickande mamma) Nämlige biljetter tor Stockholm med buss så jag kan gå på Syfestivalen. Min barn gav mej det, dom är 16 och 14 år gamla, och dessutom så tyckte dom att "Vi har ju pengar kvar ändå så du behöver inte lämna pengar hemma till mat".. Underbara ungar har jag =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. MEN GUD VILKEN PERFEKT PRESENT!!! Vad omtänksamt av dem. Och det passar ju som handen i handsken till en stickande mamma. Ha en fantastisk festival! :)

      Radera
  7. Hej! Efter en dag med sjuknärvaro på jobbet var det som balsam för själen att greppa tag i sticket och lyssna på er igen. Jag kunde inte låta bli att skratta högt mer beskrivningen av Elins sätt att hålla stickor och garn - jag tror jag gör likadant! Jag har fått en och annan fråga om det men eftersom jag stickar så mycket så har många i min omgivning fått för sig att jag är jäkligt proffsig och att det är därför jag håller så. Kul! Min dementa mamma försökta rätta till det så sent som i söndags. Hon har inte mycket koll på veckodagar och vad barnbarnen heter men sticka kan hon. Hon ser skitdåligt men verkar titta på stickningen med fingrarna.

    Det var intressant att höra om mjölkgarn, jag hade ingen aning om vad det var. Tveksam till att prova det. Just nu är jag förälskad i mitt garn från den lokala fårfarmaren.

    Köpenhamn, dricka öl och käka smörrebröd och STICKA. Herregud! Det låter som en dröm. Idag fick jag en inbjudan till stickcafé på vårt skolbibliotek. Jag kom med förslaget för ett par veckor sedan och vår grymma bibliotekarie nappade förstås direkt.

    Mitt sticksug just ni är Stripe study shawl av Veera Välimäki, har ni sett den? Puss och kram Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAAA, jag har sett sjalen och den är helt galet fin!! Kul med stickcafét, jag är säker på att det blir kanontrevligt och lika trevligt blir det alla gånger på sticktåget till danmark, hoppas vi ses!

      Radera
  8. Jag har fått ett allvarligt sticksug idag.. Thrummed mittens! Man som stickar in bitar av ospunnen ull så att vantarna blir varma och sköna. Nu gäller det bara att hitta ospunnen merinoull någonstans.. :-)

    Förresten, om att lyssna på er podd på mobilen så testade jag det idag på min Android mobil (Samsung Galaxy S3), gick hur bra som helst med Chrome webbläsaren. :-)

    På tal om mjölkgarn så har jag kännt och klämt på det och det är ju så underbart mjukt och lent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kallas "vattenhämtarvantar" i Härjedalen - rakt översatt från dialekt och det går använda ett tjockt ullgarn istället för ospunnen ull - det gör i allafall en fantastisk kvinna (80+)i min by som stickat såna och de blir fantastiskt varma och sköna!/Camilla (Ylletussan på Ravelry)

      Radera
  9. Ett litet tips på de tråkiga ärmarna... Gör dom mellan framstycket och bakstycket, plus att man stickar dom bredvid varandra på stickorna. På så vis så luras man (eller iaf jag ;)) och jag tror att jag har stickat två ärmar på samma tid som en! (helt fel, men det känns bättre).
    Angående män som stickar så kan jag berätta att på 70- eller 80-talet här i grannbyn så fanns det ett gäng karlar, i 40 års åldern, som träffades och stickade. Trevligt tycker jag, och trist att dom slutade...
    Sen skulle jag ibland på jobbet, likt Kaffe Fassett, vilja stanna upp och säga "Fuck it" och bara gå därifrån :) Kanske gör jag det till sist...
    SIst men inte minst.. Tar ni er till syfestivalen i Stockholm, så vässa armbågarna! Jag var där för två år sedan och blev alldeles tagen av alla hantverkande damer (för det var tro det eller ej kvinnlig majoritet) som puffades och knuffades.. Så en hjälm av något slag kanske inte är så tokigt :)

    SvaraRadera
  10. Är ingen hejare på tekniken men kunde idag lyssna på podden i telefonen efter att ha följ era instruktioner på stickklubbens sida. Längtar till varje nytt avsnitt men har just nu inga ideer om vad jag vill att ni pratar om. Heja er!
    Stickfestival är trevligt även om det är trångt. Var också för två år sedan,på söndagen och var förvånad att det inte var mer folk då.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Visst var det så att en av er tyckte om djurmönstrat? Då borde det här garnet vara något: http://www.knittingroom.se/butik/docs/zoom_pic.asp?pf_id=SE-095789

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det där garnet häromdagen och blev väldigt sugen på ett par tigersockar, trots att det var Elin som uttryckte sin längtan efter djurmönstrat :)

      Radera
  13. Nu har jag lyssnat !! jag e nog en av dom som får många i olika åldrar att lyssna !!
    Ni e bäst öppnat en helt ny värld för mig o nu lyssnar jag på andra stickpoddar det e sjukt kul !!!

    må bra o forsätt podda !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Stickpoddar är ju bästa sällskapet under diskningen, i köket, under promenaden eller i soffan med stickningen i knäet. :)

      Radera
  14. Tack för boken det var en trevlig avkoppling att få bläddra lite i den. Ser nu framme mot nästa avsnitt av stickpodden

    SvaraRadera
  15. hallå-hallå!

    min kompis upptäckte stickpodden för nån vecka sen och nu har jag alltså lyssnat så här långt 8)

    tycker den stickrelaterade blandningen är toppen och det runt om gör att man efter ett tag tycker det känns som att lyssna på ett par kompisar 8)

    som övnings-vegan tackar jag för beskrivningen av mjölk-garn. verkligen inget jag (heller) är sugen på att prova och nu när jag fått mer och mer ågren över speciellt mitt gamla ull-garn ser jag fram emot att höra om ni kommer ta upp den etiska aspekten av olika garner framöver.

    när jag nu köper nytt vill jag försöka satsa på eko - &/eller faire trade-garn men jag kanske "önsketänker" att det främst är sånt garn som går till stora klädkedjor som är riktigt illa. jag menar, angora-avslöjandena förra hösten gjorde ju som tur var att en del kröp till korset och sa att de skulle sluta använda sånt garn, men om någon har ett par kaniner och samlar ull från dem är det säkert inte så illa.

    ja, ursäkta ordfloden men det här med hur jag ska kunna kombinera mina övertygelser och mitt stickande framöver har blivit en mer och mer överhängande fråga känner jag ...

    tack & hej för nu! =)

    SvaraRadera