tisdag 14 januari 2014

Stickpodden - avsnitt 37


I avsnitt 37 av Stickpodden snackas det lyxgarner, indie dyers och garntjocklek. Det name droppas också friskt med underbara garner så du som går i köpa-nytt-garn-tankar kommer få ditt lystmäte.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!



Avsnittsguide - avsnitt #37

I avsnittet pratar vi om:
  • Grrrrr så snygg Karin kommer bli i sina nya tigersockor!
  • Och oj vilken Pomegranate-ångest som förpestat Karins jul. Men nu verkar det löst sig. 
  • Tack mopsen Elsa som köpt världens skönaste mysbrallor till sin matte. Elin fick också en granvinda och en fantastisk härva Pashmina. Hurra vilken jul!
  • Karin fick en härlig stickfilt att sticka ärmarna igenom i soffan. Vilken utmärkt present till en frusen stickerska. 
  • Men Elin - vad har du sagt i radio egentligen?? (Spola fram till 1:07:57)
  • Vi skrattar lite åt vårt senaste lyssnarmail och kommentarerna på detta. 
  • Karin har precis stickat klart sin Lazy Daisy Baby Jacket. Och så har korsstygnsbroderiet åkt fram under julledigheten.
  • Elin stickar på sin Ramona Cardigan och är på första ärmen. Och så har sjalen Marin suttit på stickorna. Sedan podden spelades in är den dock blockad och premiäranvänd
  • Det pratas yarn weight. Hann du inte med allt? Testa att läsa här, här eller här
  • Det snackas indie dyers, eller underground färgare som man kan kalla dem. I julklapp så fick Maria ett rött garn ifrån Red Riding Hood Yarns i julklapp. Och detta var starten för en ny garnmani. Numera klappar Elins hjärta för The Uncommon Thread och The Plucky Knitter. Titta bara på dessa vackra färgerna! En fantastisk orange och en underbar grön! Och om inte detta är sann lycka så vet vi inte vad lycka är... Karin diggar Juno Fibre Arts och de vackra sobra färgerna. Riktigt lyxgarn! I Sverige har vi också två fantastiska färgare; Chili Gredelin och Tant Kofta. Har du inte besökt deras hemsidor innan? Garanterat värt ett litet inspirationsbesök!
  • Knit.fm är en ny podcast om stickning för den som gillar riktigt nördprat. Pam Allen och Hannah Fettig snöar in på ett ämne i varje avsnitt. 
  • Brooklyn Tweed har släppt ny kollektion. Kika in och njut! Elins favoriter är Abbott och Channel Cardigan
  • Denna veckan är Elin sugen på att sticka ett par egna Swiss Cross Kedge Trousers och har spanat in Etsy-butiken med fler brallor. Karin däremot vill göra mössan Magnolia - en kreation med ett riktigt snyggt avslut. Det du!


Omslagsbilden till detta avsnitt kommer ifrån thepluckyknitter.com

25 kommentarer:

  1. Tack för fina ord, jag vet inte riktigt vad jag skall skriva men….största kramen!

    SvaraRadera
  2. Tack för ytterligare ett underbart podd-avsnitt! Slängde mig över det direkt! Vilket märke fick du på garnvindan? Är du nöjd? Någon annan poddlyssnare som har något tips på vilken garnvinda som är bra? Och vad heter färgen på ditt underbara Madeline tosh pashmina garn?
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elin får svara på övriga frågor, men jag tycker faktiskt att de garnvindor i trä som man hittar på loppis är de allra bästa. Lätta att laga om snörena som håller ihop dem skulle lossna, stabila, lättsnurrade och oftast bra kvalitet från början!

      Radera
    2. Beklagar sent svar. Men min fina färg på Pashmina är Candlewick. Perfekta gula färgen. :)

      Radera
  3. Takk for nok en fin fin pod! Elsker luksusgarn! Et tips fra Norge: www.telespinn.no. En liten gård i Telemark som har mohairgeiter. De spinner og farger selv! Fantastisk deilig garn! Vel verdt å prøve! Har strikket en color affection i deres marigarn;)
    Gleder meg allerede til neste pod, dere er skjønne!
    Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där måste vi såklart kolla upp, tack för tipset!

      Radera
  4. Jeg har begynt å høre på poden fra episode 1 - og er vel på nummer 11 nå. Har sovnet mens jeg har hørt på denne episoden tre ganger nå - og en gang fortsatte jeg å drømme og dere, meg og strikking. Med andre ord er det noen timer med lytting til episode 37 for min del. MEN jeg har sjekket ut linkene og er oppdatert på det dere strikker for tiden. Jeg har tre prosjekt gående nå. Har begynt å strikke på to ufoer samtidig som jeg begynner på nytt - slik at jeg kommer i havn med ting som har blitt liggende. Vet dere hvor mange som laster ned poden deres forresten? Klemklem Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vad jul att du hittat podden :) Vi har ungefär 10 000 lyssnare per avsnitt och det känns fantastiskt kul! Och...du är inte ensam om att ha somnat till stickpodden ;) Kanske hade vi extra sövande röster i detta avsnitt!

      Radera
  5. Haha klart man blir glad för en GRANvinda i julklapp, vad passar väl bättre? ;)
    Tack igen för en inspirerande och bra podd! :)
    Kram Caroline

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehe, garn och gran, lika roligt varje gång det blir fel!

      Radera
  6. Tack för ännu ett underbart avsnitt! Kanske en korkad fråga, men jag fattade inte riktigt hur man skulle göra för att ta reda på garnets tjocklek, det Elin sa om att vira upp på linjal ich mäta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla in den här länken så fattar du nog :) Man räknar antalet lindade varv per inch för att få fram gauget http://www.planetjune.com/blog/worsted-weight-yarn-comparison/

      Radera
  7. Hej och tack för en underbar pod!! Jag ville bara tipsa om www.epla.se när det gäller webbutiker. Det är ju jättestort i Norge, då med .no på slutet, men jag hoppas det kan bli stort även här. som etsy, fast lokalt :)

    SvaraRadera
  8. Äntligen har jag fått namn på att jag är indiedyer. Har nu lyssnat på två av era program och jag är imponerad över er kunskap och vetgirighet. Jag blir en följare helt klart. Färga garn är det roligaste jag vet, mikron går varm men bara för eget behov. Jag stickar allt förutom det som man kan ha på sig. Det blir installationer, landart, craftivism, grafitti, instickningar and you name it. Stickar och färgar helst tillsammans med min vän Johan som är 40 år yngre än jag under taggen Stick2gether. Kika in på mitt Instagram lillahillhult och titta gärna in om ni är på roadtrip och ta en fika.
    Britt-Marie i Växjö
    hillhult@gmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar podden! Och vad härligt att ha en sån härlig hobby ihop med någon från en annan generation. Ska genast kika på er tag! :)

      Radera
  9. Hej tjejer och tack för en otrolig bra podcast! Ni lyckas förmedla känslan av att man är ett gäng som hänger helt enkelt, med stickorna i hand och en god kopp té eller kaffe. Längtar till nästa avsnitt!

    I avsnitt 35 nämnde ni vintageinspirerade koftor och då ville jag endast tipsa om sidan http://freevintageknitting.com/ där man kan hitta en hel del äldre mönster att komplettera sin samling med.

    hälsningar
    Celeste

    www.luftmaskan.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fin feedback. Och för tipset! Det skall kollas in. :)

      Radera
  10. Men Nuuuu har jag stickpoddsabstinens!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackare! Jag tror lite Ravelry.com, en bra serie och ett nytt projekt håller dig sysselsatt till nästa avsnitt. ;)

      Radera
  11. Jag sprang på ett 'gädd-mönster' och mindes nånstans att Karin sökte något sådant... Det är i.o.f.s. ett broderimönster men det går ju att sticka också:
    Brodera mera heter boken, på ICA-Bokförlag, av Monica Zetterström
    /Dianne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det blir hon säkert glad av att höra! Tack för tipset!

      Radera
  12. Å, som jeg savner dere! Dere bringer lys inn i en mørk vinter!

    Vil gjerne høre hva dere synes om plagg dere har strikket og brukt en stund-f.eks. hvordan garnet i pomegranate har holdt seg, etc. Ser fram til neste avsnitt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi pratade lite om Karins Pomegranate i förra avsnittet. Hon tycker ju att hennes Alpacka-garn från Drops kliar. Och jag är inte jättenöjd med mitt Baby Merino från Drops heller... :) Däremot har mitt ullgarn från Gotlands Ullspinneri i min Emelie hållit sig i utmärkt skick. och Karins stickiga garn från Ullcentrum är hon också nöjd med. Detta är ett väldigt bra ämne faktiskt. Jag tänker ofta på hur garn håller sig när jag gör sjalar för exempel. Och om ett garn är fint efter ett års sjalanvändning borde det vara väldigt fint efter att använts i kofta...

      Det har tål att tänka på! Vi sparar det till nästa avsnitt. :)

      Radera