fredag 13 september 2013

Stickpodden - avsnitt 32


I avsnitt 32 av Stickpodden snackas det koftor till tusen, våra stundande garninköp i Göteborg och mensvärk. Dessutom totalfiras vår placering i Svenska Podradiopriset och det bjussas friskt på pinsamma historier. Vi skryter i podden om att vi skall länka till totalt 24 mönster i detta avsnitt, vi har inte kontrollräknat så det får du göra själv. Men det finns massor att klicka på så håll till godo!

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!



Avsnittsguide - avsnitt #32

I avsnittet pratar vi om:
  • Supersöta Karin har skickat Elin en fin hårprydnad som givetvis satt på under hela poddinspelningen. Tusen tack Karin!
  • Här är Lasse Stefanz-hatten som inte rockade enligt Karin.
  • Apropå hattar välkomnar vi hattrenden! På med huvudbonad och börja skina! Elin planerar att strutta runt på Kalmars gator i en sån här snygging i höst.
  • Vi ger ett varmt välkomnande till videopodden Stick och spinn! Härligt med en ny kollega!
  • Hej vad det går! Karin är klar med kroppen på sin Pomegranate. Nu har hon kickat igång med en Citron-sjal också. 
  • Dessutom är det sockplaner på gång. Karin försöker hitta rätt mönster till det härliga hemmafärgade sockgarnet som Stefan skickade till oss. Karin funderar på ett Cookie-mönster men har inte hittat nåt som är helt klockrent.
  • Elins Color Affection är klar. Och har avmaskats och blockats om två gånger för att få rätt form och ingen hård kant. Hon använde sig av avmaskningstekniken Jeny's surprisingly stretchy bind off som visade sig vara lite för stretchig... Den som blir nyfiken på den "vetenskapliga undersökningen" om hur man får bäst kant klickar sig in här.
  • Babymössan Aviatrix stickades på 4 timmar och gav mersmak. Det blir garanterat fler sådana framöver för Elin. Och mopsen Elsa verkar gilla den också... Det finns en variant utan öronlappar också som heter Poppy.
  • Elins Emelie tar form och har blivit uppdelad i fram- och bakstycke. 10 cm bakstycke kvar och oj vad hon längtar till ärmarna kan påbörjas.
  • Det peppas inför Göteborgsresan! Vi ser fram emot att besöka Tant Kofta och Magasin Duett. Elin vill leta ett lacegarn till cowletten Hong Kong Pearl. Här är det ett skimrande garn som gör att cowletten till ett lyxigt smycke som står på önskelistan. Den übersöta koftan Hetty ska stickas i ett Tweedgarn. Här är det Magasin Duetts tweedgarn som Elin suktar efter. Koftan Primerose påminner lite om Emelie men är rak i midjan och har mönstrad rygg. Elin funderar på att ett härligt merinoull kanske vore skönt att sticka i... Karin vill också göra en Hong Kong Pearl och vill precis som Elin göra den i ett metalliskt lacegarn. Sen går hon och funderar på en Little Scallops till sitt syskonbarn och vill göra den i ett riktigt mjukt garn. Och skulle inte Emelie göra sig perfekt med en vit Peter Pan-krage? Det tycker i alla fall Karin som ska leta efter ett vitt och mjukt garn. Dessutom är hon pepp på Tant Koftas äppelfärgade garn.
  • Karin har charmats av Amy Christoffers, en ung tjej från Vermont som stickar fabulösa koftor! Hon gillar speciellt hennes två koftor Larch cardigan och Long sands cardigan. Vill man veta mer om Amy kan man läsa den här intervjuen. 
  • Vi pratar om fyra trendkoftor och Ravelry. Koftan Vitamin D är en kofta med rundad form och framstycken som inte knäpps utan hänger ner. Det är små söta prickar på som påminner lite om vattenmelonens kärnor. Nanook är en annan kofta med liknande form fast med två tydliga mönsterstickade kanter. Den här koftan har både Ravelryprofilerna Maria Olsson Knits och KatLinn gjort, och de är superfina i sina. Och det här är precis som koftan Vitamin D ett mönster av Heidi Kirrmaier. Featherweight är en annan superkoftkändis med nästan 6000 registrerade projekt. Och man kan förstå varför, den är enkel, lättstickad och väldigt stilrent vacker. Även denna saknar knäppning fram och har hängande framstycken. Hela 12480 stycken February Lady Sweater-projekt har registrerats på Ravelry. Koftan har ett rätstickat ok och mönstrade ärmar och kropp. Den knäpps med tre stora knappar i övre delen av koftan.
  • Den som vill virka en kofta kan kolla in Saturn Sweater med färgade ringar runt oket som skall påminna om planeten Saturnus ringar. Gullig! Karin tipsar om Peaunt Butter-koftan som är en ganska rak kofta med rutmönstrad överdel och slätvirkad nederdel.
  • Koftor vi gillar extra mycket just nu: Karin vill göra en Henrietta Maria Carigan, en nätt liten kortärmad, figurstickad kofta med ett rombmönster (gjort med aviga och räta maskor) samt broderade små blommor i vissa av romberna. Elin gillar en gullig kofta som heter Peacock Eyes Cardigan. Det är en kofta som stickas uppifrån och ned och det är ett hålmönster på oket som påminner om en påfågels stjärt. Sen gillar hon också Acer Cardigan. Stark Emelievarning på denna midjekorta skapelse med mönsterpaneler fram och mönstrad rygg. Och tanken är att mönstret skall påminna om barken på sockerlönnen som växer utanför designerns hus. Den isländska designern Ragga Eiriksdottir har gjort en fin kofta som heter Idunn där man stickar den uppifrån och ner och oket har ett tvåfärgat mönster. Idunn har förutom stilren design och vackert ok en kul detalj - man stickar short row elbows, alltså förkortade varv över armbågarna, för att få lite form på dem så de inte slits lika fort. Pickles har släppt ett nytt mönster till en kofta med stickade små pluppar på. Koftan heter Happy Dots Cardigan och den är så sjukt gullig.
  • Karin tycker att koftan Infinity cardi wrap with sleeves är kul - en längre kofta vars rygg ser ut som ett S eller tänk er som en lussebulle! Koftan Opposite pole är en härligt fluffig kofta, stickad i ett stycke, alltså utan sömmar, som en cirkel, med en sjalkrage, med flätor både fram och bak och kors och tvärs. Koftan Lauren har en asymmeterisk knäppning på sidan av framstyckena, istället för mitt på. Tillsammans med en fläta och en liten ståkrage blir detta en finfin kofta som Karin faktiskt är rätt sugen på att sticka.
  • Denna veckan är Karin sugen på att sticka en shawlett som heter Basilica och som är en kul zigzagskapelse. Passa den som gillar maya- och inkagrejer tycker Karin. Elin vill göra en sjal som heter Hoxton och som är cool. Snubben som designat heter Marc Smollin och är så frän! Titta in på hans Ravelrysida för att se vad han gjort.
  • Evenemangstips! På Lönneberga mat och hantverk kan du spana in vintagestickning, färgning av garn och en hel uppsjö med utställare och god mat. Ett utmärkt utflyktstips med andra ord!

18 kommentarer:

  1. Härligt! Ni är efterlängtade �� Koftan på bilden för avsnittet är superfin! Vad är det för mönster?

    SvaraRadera
  2. Tjena och tackar tackar, koftan på bilden är min favorit henrietta, Maria Cardigan!

    SvaraRadera
  3. Det är Henrietta Maria Cardigan! Supersöt och skulle sitta som en smäck på Karin! :)

    SvaraRadera
  4. Länk till Lönneberga mat- och hantverksmarknad...?

    SvaraRadera
  5. Jag använde lace bind off på min sjal: http://www.youtube.com/watch?v=1o7g1H-V7Ts
    Jag stickade den extra löst. det blev jätte bra efter blockning för mig.

    SvaraRadera
  6. Åh, ni räddade min fredag eftermiddag! Höll på att deppa ihop över mkt jobb och total trötthet, men när jag såg att det kommit ett nytt podavsnitt känns fredag em ganska trevlig! Tack för det!

    SvaraRadera
  7. Carina! bra att du såg att länken fattades, jag fixar pronto!

    SvaraRadera
  8. Tack snälla ni för en grymt bra podd som vanligt! Ni räddade verkligen min dag! Och jag är helt på Elins linje vad gäller February Lady Sweater, jag stickade den först enligt mönstret, men med knappar hela vägen och använde den inte en enda gång på över ett år pga av de korta utsvängda ärmarna. Så efter mkt om och men stickade jag om hela ärmarna och har använt den supermkt efter det! http://www.ravelry.com/projects/Caloweena/february-lady-sweater

    Jag har även stickat en Nanook, som var en underbar stickning, men jag trivdes aldrig i modellen, det var just det här med koftor utan knäppning... så jag repade upp hela koftan och gjorde en Pomegranate som jag istället använt flitigt!

    http://bycaloweena.blogspot.se/2013/04/nanook-goes-pomegranate.html

    Igen ett stort tack för underbar underhållning och inspiration!

    SvaraRadera
  9. Jag har också dödsmensvärk som oftast slår till vid löpning, fy fan för det! Kan dock ge er lite hopp för framtiden om ni vill ha barn, det har blivit så himla mycket bättre sen jag fick min dotter. Liten brasklapp dock, föda barn är dödsmensvärk i ett par timmar...

    SvaraRadera
  10. Stort grattis!Ni förtjänar verkligen all uppmärksamhet och ära! Måste ju kännas fantastiskt! När det gäller mensvärken så låter det jättejobbigt! Men jag instämmer med ovanstående talare, ett barn kan vara en god, om än drastisk, lösning på problemet! Tills vidare, eller om det inte känns som en aktuell lösning, tycker man verkligen att sjukvården borde kunna erbjuda något! Man ska ju inte behöva vara full för att stå ut... Finns kanske utrymme för lite genuspolitik här, något för Elin att bita i: om det var män som hade mens så skulle kanske utvecklingen av värklindring se annorlunda ut?

    SvaraRadera
  11. Tips: Det har startats en KAL på Facebook, Vantstickorna som stickar ett par vantar i månaden på enkel och avancerad nivår. Kanske något ni vill vara med i?

    SvaraRadera
  12. Hej! Elin och Karin stort Grattis skulle vilja att ni tar upp om tips för garnförvaring
    även om olika st på stickor 3,75 3,5 osv vilken ska man välja?
    bra förvaring för stickor.

    samt vad folk har sin stickning i vid reser osv.
    skulle vara kul om tips om det med.sen skulle man önska tvprogram om stickning
    ni skulle vara superprogramledare.kanske en enkät som vi alla sticknördar kan skriva på att vi vill ha? stor kram till er man blir så superglad att lyssna på er. kram från norra Lappland.

    SvaraRadera
  13. Tack för ännu ett underbart avsnitt! Angående mensvärk, den kan förvärras av att man har stela muskler i bäckenet och kan bli bättre av träning (jag har lyckats nästan helt träna bort min). Lite tips här: http://www.katysays.com/aching-for-an-answer/

    Jag kan varmt rekommendera DVD:n hon hänvisar till, men vill man inte köpa kan man hitta några av övningarna på bloggen om man surfar runt lite!

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Tack för ett underbart avsnitt som vanligt! Men, Elin, det är inte normalt att ha så ont av mensvärk! Sök hjälp! OCH ge dig inte! Det finns flera gynekologiska sjukdomar som alldeles för många lider av alldeles för länge för att man tror , och tyvärr får veta av både omgivning och sjukvård, att det är normalt att ha så ont av mens. Jag har själv endometrios, något som minst var 10:e kvinna i fertil ålder i Sverige har, men som långt ifrån alla är diagnosticerade med! Så sök hjälp och kräv att de gör ultraljud och om det inte ger svar så kräv titthål! Jag blev själv inte diagnosticerad förrän jag var 28 och hade fött två barn, men med facit i hand kan jag säga att min sjukdom slog ingång när jag började få mens. Jag hade turen att trots sjukdomen ha lätt att få barn, men många, många får diagnosen just för att de har svårigheter med att bli gravida. Sök hjälp NU och få bättre smärtlindring och bättre chanser att bli gravida om och när ni vill det!! Ingen skall behöva ha så ont av mensvärk så man skriker! Det är onödigt, men tyvärr inte ovanligt! Kramar

    SvaraRadera
  15. http://garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=143&d_id=12&lang=se

    Den här koftan/kappan, eller vad man ska kalla den, håller jag på att virka nu. Tyvärr valde jag ett för dyrt garn så även om den i slutändan inte bli bra kommer jag få använda den... Man ska inte göra garnslukande projekt i Rowans tweedgarn :)

    Den är dock väldigt kul att virka (än så länge).

    SvaraRadera
  16. Jag är glad men inte förvånad över podradiopriset ni fått! Grattis, ni är så väl värda det, och jag tycker också att ni vann. ;0)

    Jag hade missat släppet av senaste avsnittet och lyssnade på det först igår, tjoho tänkte jag, då är det inte så långt kvar till nästa avsnitt. Det är så mysigt med er i garderoben.

    SvaraRadera
  17. Åh vännen! Jag har maratonlyssnat igenom alla era avsnitt och känt mig efter i alla diskussioner jag skulle vilja kommentera men när jag hörde om din mensvärk kände jag direkt att jag villeBidra. Genom jobbet har jag lärt mig att Naproxen ska vara toppen vid riktigt kraftig mensvärk så kolla upp hur man får tag i sånna. Sen kan jag också hålla med om att ett läkarbesök kan vara på sin plats ståndur får reda på om det finns något att göra.

    Tack för en toppenpodd båda två! Puss och kram!

    SvaraRadera
  18. Åh, känner igen detdär om mensvärk. Jag har också en sån mensvärk där man bara vill dö och får världens ångest av smärtan. Håller med Sara här ovanför - Naproxen/Pronaxen hjälper mot mensvärk. Jag har testat flera olika värkmediciner men Naproxen är den enda som tagit bort smärtan. Den jag fått är dock på recept av läkare, så Elin, ta kontakt med en läkare - såå skönt att inte ha dödsont när man har mens!

    När jag första gången sökte hjälp hos läkare för mensvärk vid 16-års ålder fick jag höra "det slutar sen när du får ditt första barn!" Inte så uppmuntrande när man är 16. ;)

    SvaraRadera