lördag 12 april 2014

Stickpodden - avsnitt 40


I avsnitt 40 av Stickpodden snackas det pingvintröjor, knappar och handarbetshipsters. Dessutom får vi hjälp att knäcka gåtan varför färgat alpacka kliar mer än ofärgat.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!Avsnittsguide - avsnitt #40

 • Pom pom Magazine har börjat podda, in och lyssna!
 • På Danmarksresan besökte vi två gamla favoriter, Sommerfuglen och Uldstedet.
 • På Sommerfuglen  klämde och kände Elin på nystanen Cashbash från Handmaiden och kommer med säkerhet att lägga en beställning inom kort...
 • Karin köpte silketweedgarn till sjalen Sea of Shells, i härliga blå nyanser. 
 • På Uldstedet förblev Karin tomhänt, men Elin köpte italienskt merinogarn till koftan Hetty. Även om originalmönstret är snyggt så är det versionen gjord av By Gum by Golly som får munnen att vattnas extra mycket!
 • Karin har fått ett gäddhalsband i present och hade det självklart på sig på Gäddans dag!
 • Karin har stickat klart Audrey in Unst. Knapphålen fick göras om tre gånger och en metod som inte funkade så bra på grund av den vridna resåren var metoden Three stitch buttonhole ( som man gör på koftan Emelie) som annars ger väldigt snygga och prydliga knapphål.
 • Elin stickar på två olika sjalar. Den ena, Hoopla, stötte hon på i Paris där även garnet inhandlades. Den andra kallas Resistance och består av ränder på både höjden och tvären och stickas i garnet Dandelion från Morris garn.
 • Denna gång lägger vi till punkten avmaskat i podden: Karin har stickat en Lejontämjare, ett eminent mönster gjort av Eddy. Sjalen är stickad i ett förhoppningsvis okliigt alpackagarn från Indiecita. Elin har stickat tröjan Feathernest raglan, och efter lite strul med raglanökningarna fick hon till den perfekta tröjan! Garnet hon använde var The plucky knitter primo worsted.
 • Pingvintröjor, bra eller dåligt, hjälp eller fejk? Den första artikeln uppmanar stickare att hjälpa till medan den andra hävdar att projektet är ett fiasko!
 • Karin har snöat in fullständigt på knappar gjorda i polymerlera, och det hela startade när hon läste Ilsefins blogg. Två olika favoriter är äppelknapparna och de swirliga regnbågsknapparna.
 • Om man vill göra klassiska knappar finns här en tutorial som visar hur man gör.
 • Sen kommer vi till det bästa av allt! Gjutformar så man kan göra supersnygga egna knappar. Här är en form med tio olika knappar i samma gjutform.
 • Har man en favoritknapp hemma så kan man göra sin egen gjutform.
 • Förurom knappar så kan man såklart göra andra grejer... Vad sägs om Mopsörhängen eller supergulliga små glassbägare?
 • Elin har gjort scendebut som sångerska, och här hade vi (läs Karin) gärna länkat till detta spektakel som enligt säkra källor ska finnas på film... men tyvärr finns den i säkert förvar!
 • Elin har testat budgetalternativet till signature needles, det vill säga stickorna Hiya hiya. Ledade kablar, spetsiga spetsar och utbytbara kablar är några av finesserna.
 • Veckans sug! Karin har spanat in jack-koftan Sally Cardigan och fick en bild i huvudet hur snygg den skulle bli i gråblått och ljusaste rosa, garnet Cascade 220 Superwash hade de rätta nyanserna och det rätta gauget.
 • Elin drömmer om tröjan Wellwood av Michel Wang.
 • Och det var allt för denna gång, Sticka lugnt!

11 kommentarer:

 1. Hej! Lyssande på senaste avsnittet med min kille som har spelat in lite musik hemma. Det kanske kan vara så att ni har en kondensatormikrofon och därmed behöver fantommatning. Berättar ni för honom vad ni har för mikrofon kan han nog lista ut vad ni behöver för att få till det. Han erbjuder er lite vuxentid så att säga, vilket jag går med på :D Tack för en superbra podd! /Anna

  SvaraRadera
 2. Hehe, på tal om djur, att inte kolla källa och att någon råkar dela felaktig info. som sedan sprids som löpeld... En bild på en "baby giraffe" har synts till lite överallt på internet (facebook, pinterest..). Alla utbrister hur extremt söt den lilla giraffen är, vilket jag också tyckte, men det var lite märkligt att en bebisgiraff skulle få plats i en människohand. Med tanke på giraffens storlek så borde fölet vara mycket större? Så jag googlade runt lite och kom fram till originalartikeln, och det visade sig att den lilla babygiraffen i verkligheten var en babyantilop! :P

  SvaraRadera
 3. Ja!!! Michele Wang! Verkligen, vilka design hon har. Själv är jag super sugen på Diamond Funnelneck. Lyssnade på avsnittet idag. *hjärta*! Hälsning, wannabe-but-too-old-to-be-hipster-thus-settling-for-stickhipster-from-Malmö, iNina

  SvaraRadera
 4. Tack för ett jättebra program som inspirerar till både det ena och det andra......��

  Vill bara berätta att jag själv köpt ett HiyaHiya-set beställt hos Garn & Mera. Är supernöjd med det.
  Att jag valde dem före ChiaGoo, som också är favoriter, är att de är så lätta. Jag har svårt att sitta pga av en ryggskada och ligger mestadels när jag stickar, så de där grammen mindre i vikt är guld värda för mig. Och så givetvis riktigt spetsiga.

  Apropå inte kan sjunga......som sångpedagog vet jag ju att alla kan sjunga och skulle gärna utmana dig på några sånglektioner. En del har väldigt många toner och andra har förre, men sjunga kan alla. Hör av dig så ska jag hjälpa dig!

  Har nyligen fått hel sjukersättning, dels pga av min rygg plus att jag smällde i väggen för snart 2 år sedan.
  Jag behöver mer tid att återhämta mig säger de kloka men har idéer för framtiden.

  Vad sägs om Stickosjung!
  Man får komma och lära sig, få hjälp med sin stickning och kanske lite sjungande också. Eller en stickande kör! Ett stickcafé varvat med sång och röst.

  Rent vetenskapligt är både stickning och att sjunga både hälsosamt för kroppen och bra för hjärnan.
  En kombination borrade ju vara det optimala.

  Fortsätt att glädja oss ute i landet med Er underbara humor och inspiration.

  Massor med kramar från
  Caroline i Örebro

  SvaraRadera
 5. Tror att jag kanske har en groende stickhipster inom mig. Gillar ju att ta fina bilder på garn jag köpt innan jag börjar sticka med det och så är det ju roligt att hitta okända guldkorn när det gäller mönster. När jag har råd i framtiden lär jag köpa fingarn från indiedyers också. Så jag misstänker att min inre stickhipster är på tillväxt, haha!

  SvaraRadera
 6. Hejhej fellow knitters! Och TUSEN tack för podden! Jag är period-stickare men på det senare ffa virkare som hittade podden då jag plötslig såg hashtaggen x flera på instagram förra veckan (tror det var Dödergök). Tänkte att vad tusan finns där att säga om stickning eg? Kanske att det kan bli ett eller möjligen två program. Men. Alltså. Vilket program! Vilka härliga, smarta och roliga människor ni verkar (äh, vi bestämmer att ni är det) vara! Och all inspiration! Vill sticka allt och hela tiden. Och skrattar högt flera gånger. Var sjuk och sängliggande förra veckan så hade gott om tid o konsumera flertalet avsnitt - och jag vill bara ha mer. Ja, hade det inte vart för att jag ju bor i Helsingborg i ett hus jag gillar och med en familj jag gillar hade jag nog tusan flyttat till Kalmar. Nu får plan B bli att starta eller hitta en egen stickklubb här i stan. Så återigen - tack! O keep up the good work. Så fort en börjar jobba igen efter föräldraledigheten o kommer på lite plus på kontot ska en gladeligen ge ekonomiskt bidrag. Tills dess kan en upplåta sängplats(er) o frulle (o såklart vin o mat o fika o..) om ni har vägarna förbi (kanske till stickfestivalen i Höganäs om några veckor!?) - havsnära o stadsnära - till ert förfogande, feel free!

  Största kramen!

  Ps. Tog mig även fräckheten att lägga till er på Ravelry, hoppas det var ok!

  SvaraRadera
 7. Tack för ännu ett roligt poddcast avsnitt i stickanda, lyssnar på bussen på väg till jobbet & när jag stickar så klart! "Lyssnar du på stickning nu igen?" frågar killen……. "Hmmmmm….svarar jag". Trodde aldrig att det skulle vara så roligt att lyssna på en stickpodd, men ni är underhållande och roliga, me like! Keep on knitting//Agneta

  SvaraRadera
 8. Hej! Instämmer med tidigare kommenterare: Tack för en underhållande, upplysande och upplyftande pod! Som en tämlig nybörjarstickare har jag super-nördat ner mig i detta handarbete, både bokstavligt och webbialt. Och som sig bör sitter jag och lyssnar, framför datorn, med stickningen i knät, ivrigt klickande på länkarna ni lägger upp till varje program. Toppen!
  Har en fråga: vissa av länkarna öppnas i ett nytt fönster medan andra öppnas i samma fönster. Är det något ni kan styra när ni lägger upp länken? Jag föredrar att de öppnas i ett nytt fönster, eftersom man då alltid har Stickklubbens fönster öppet, trots att man klickat på flera länkar. Är ni med på vad jag menar?
  Nu ska jag snoka reda på ett nytt garn till min "Still Light" som jag påbörjat i Drops Alpaca... ...eftersom den blir för stor och efter vad jag hört av er om Drops Alpaca, har jag bestämt mig för att köpa ett nytt, "finare" garn, när jag nu ändå måste börja om. Synd att Dandelion inte finns i Fingering!
  Ha det gott, hoppas jag hör er snart! :)

  SvaraRadera
 9. Betyder det att man kan göra färgat alpacka-garn mjukare genom att balsam-behandla det?

  Är helt enig med alla andra, fasen vad ni är bra och gör mig glad!

  SvaraRadera
 10. Hej!!

  Tack för en jättebra stickpodd!! Jag bor långt från andra stickare, (i Nepal) så stickpodden blir min kontakt med den stora stickvärlden. Tack!!

  Mirjam

  PS Jag hörde att ni pratade om Handmaiden. Jag är ganska säker på att det är från Canada...

  SvaraRadera
 11. Ang min fråga om länkarna så upptäckte jag precis att jag kan fixa det själv genom att högerklicka på dem... ...man lär så länge man lever! :)

  SvaraRadera