torsdag 24 oktober 2013

Stickpodden - avsnitt 34


I avsnitt 34 av Stickpodden snackas det rävar, ränder och slöjdsyndskalender. Dessutom avhandlas husköp, äpplen och årets djur. Hela podden spelades in på tom mage och tomma hjärnor, resultatet blir småfniss och snuskskämt - alltså en liten varning för den som inte kan se det roliga i orden veck eller musta.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Trevlig lyssning!Avsnittsguide - avsnitt #34

I avsnittet pratar vi om:

 • Elin har köpt hus! Peppen är enorm (och likaså ångesten inför rör, el och sånt där).
 • Karin åker till Moçambique för ett tre veckor långt äventyr. Detta skapar en liten diskussion kring det perfekta reseprojektet, blir det en sjalstickning, ett par sockor eller vantar som följer med Karin?
 • Karin är klar med sin Citron-sjal. Dessutom har det stickats en äppelmössa till brorsbarnet. Och hurra vad det stickats - äntligen har Karins Hong Kong Pearl blivit är klar och det har påbörjats en And so are you-sjal. 
 • Elin är igång på sin Emelie igen. Och planerna är att sy fast ett knappband på insidan av båda knappkanterna och sedan sy knapphål på maskin. Hurra för den fina guiden som berättar precis hur man gör. Dessutom har sjalen And so are you åkt på och premiäranvänts. En stickning till som premiäranvänts är Hong Kong Pearl
 • Det går trender i djur. Elin var helt säker på att detta skulle bli rockans år - speciellt efter denna bilden kom. Men tji fick hon och bara 10 månader in på 2013 står det klart att årets djur varit räven. 
 • Dags för rävbonanza! Våra räviga favoriter är:
  • Rävluvtröjan Willy the wlily fox är en sjukt söt slätstickad luvtröja för barn. Den finns också som vuxenversion för den som vill rävrejva. 
  • Foxy & Wolfie är en mössa som kan stickas i röd och bli en räv eller stickas i grått och bli en varg.
  • Mr Fox stole my heart heter den stickade rävboan som är fräck, fin och fabolös på en och samma gång. Äntligen en snygg boa som vi djurvänner kan bära!
  • Felted fox purse är en stickad och tovad rävportmonnän för den som vill vara lite laid back med sin rävighet. Supersöt och lätt!
  • Vill man värma händerna med räv finns ett par fina vantar som heter Fox in the snow mittens som har en miljon små söta rävhuvuden på sig. Den som vill göra torgvantar kan spana in Foxy mitletts for mama som är lite mer stiliserade och har en rand med rävhuvuden runt om knogarna.
  • Hälsa på hos rävfamiljen Miss Fanny and the fabolus Fox där man hittar flera olika rävvarianter. Är man en riktig detaljstickare som gillar småll så kan man kika på mönstret Orange fox doll som är en lite docka - utklädd till räv och med avtagbar svans.
  • Fox kids sock är ett par stilrena randiga sockor med en liten stickad räv på. Supergulliga!
 • Vi pratar ränder. Elin gillar de fina randiga torgvantarna Stevenson Gauntlets med en gul effekt som bryter upp randningen. Och den gulliga spetsradningen på babymössan Stripes and dots bonnet har också en fin effekt. En randeffekt som Karin inte gillar är när det randas med aviga och räta, effekten blir lätt klumpig och Karin refererar till denna babytröjan som ett exempel. Men ingen regel utan undantag för Karin har faktiskt en favorit som är randig med denna effekten. Elin gillar när det är lite stilren randning och tycker att Åsa Tricosa gjort en fin version med en kul effekt på ärmslutet. 
 • Vi pratar slöjdsynder och gänget bakom den roliga kalendern på detta tema. Kika in hos slöjdporrsgänget och bekanta dig med fler synder. 
 • Veckans sug: Elin vill sticka en zigzagliknande basker som heter Opus Spicatum. Karins sticksug är en hyllning till rockan som inte fick bli årets djur. Hon gillar både den söta filten med små fiskar och sköldpaddor och den stickade rockan. Men tillslut är det tröjan Moray star som väcker stickbegär.
 • Och som en avslutning på hela poddens rävtema: Vad säger räven?

26 kommentarer:

 1. Åh vad underbart med ett nytt avsnitt! Har inte lyssnat än, men min första tanke när jag såg rubriken på dagen avsnitt var just er slutkommentar Vad säger räven?! ;)

  Gillar också överraskningsmomentet när man inte vet när nästa podavsnitt ska komma, så blir man liksom extra glad när det dyker upp! Stor eloge till er som förgyller våra dagar och stickstunder =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det funkar med en när-vi-känner-för-det-podd. Vi hinner ju inte varje vecka. Även om vi väldigt gärna skulle vilja! kram!

   Radera
 2. OK, ikke akkurat en gjedde (der fikk du det norske navnet også ...), men ikke så verst dette heller? God tur til varmere strøk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vilken härlig bild! Både mannen och koftan! :)

   Radera
 3. Måste få fortsätta på rävtemat och tipsa om den fantastiska klänningen Foxy dress på Ravelry (http://www.ravelry.com/patterns/library/foxy-dress). Tack för att ni gör podden, lyssnar på varenda avsnitt!

  SvaraRadera
 4. Ååå bästaste fredagskvällen; uppkrupen i soffan, sticka pomegranate, ett glas rött, goda ostar, först ladda med lite New Girl och nu det senaste avsnittet av Stickpodden! Tack, tack, tack!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det där låter som en kväll i min smak. Förutom att jag inte skulle lyssna på min egna podd, men ett avsnitt Knitmore Girls kanske? :) tack för vi fick förgylla din kväll!

   Radera
 5. Ett ställe jag brukar ge mina restnystan och "skäms"garner till är förskolan, antingen knackar jag på hos närmsta dagis eller ger till min mamma som är förskollärare. Inget är för litet eller för stort.Det är alltid uppskattat! Efter jag kom på det har jag inte skänkt till second hand en endaste gång..

  SvaraRadera
 6. Och grattis till husköp och utnämnelse!!

  Och hoppas att resan blir kul, spännande och avslappnande! Kom hem från Uganda för en månad sedan, och har fortfarande inte smält alla intryck! Det är häftigt med djuren, naturen, människorna och kulturen! Hoppas att ni får en lika bra upplevelse som jag fick (även om det inte är samma land och samma syfte med resa..)

  SvaraRadera
 7. stripetips: Stripegenerator: http://www.biscuitsandjam.com/stripe_maker.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! denna gör jag till bokmärke på datorn nu! :)

   Radera
 8. Denna dag,en extra timme och podden piggar upp och sjalstickningen går som en dans.tack.

  SvaraRadera
 9. Jag ser att ni redan har fått tipset, men randgeneratorn! Vilken grej! http://www.biscuitsandjam.com/stripe_maker.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den är bokmärke på datorn nu! :)

   Radera
 10. Tips: Følg med på norsk tv fredag 1 november - nasjonal strikkekveld og - natt. Passer også for svensker ;-)http://www.strikkeoppskrift.com/nasjonal-strikkekveld-pa-nrk-1-november-12-timers-moro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart! Önskade Sverigt också kunde sända något liknande! :)

   Radera
 11. Tack för ännu ett härligt avsnitt!
  Ni missade den här med tanke på rävtemat: http://www.ravelry.com/patterns/library/huntress-shawl

  SvaraRadera
 12. Ni är underbara! Upptäckte stickpodden för tre veckor sedan och har nu lyssnat på varenda avsnitt 34h och jag har inte ens nästan tröttnat ännu! Vilken härlig podd och vilka härliga tjejer ni verkar vara. Tack för all stickinspiration och för att ni ger stickning en röst!
  Ser fram emot nästa avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, skojar du? 34 h på 3 veckor? Man får tacka! :)

   Radera
 13. Ett tips om du vill slippa sticka ränder är att ta en kartongbit och sedan linda garnet runt den för att se hur ränder kan varieras. Gjorde så när jag planerade mitt senaste projekt.

  SvaraRadera
 14. Någon som vet i vilket avsnitt det snackades om Ravelry? (Mer utförligt alltså.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm... Jag kommer faktiskt inte ihåg... :) Tyvärr! Stick with us podcast har gjort ett avsnitt enbart om Ravelry, kanske du kan lyssna på det? http://stickwithuspodcast.blogspot.se/2013/07/avsnitt-17-ravelicious.html

   Radera