fredag 19 juli 2013

Stickpodden - avsnitt 29


I avsnitt 29 av Stickpodden snackas det stickläger, garnsafari och stickkonkurrens. Denna gången får vi poddbesök av Maria och Eddy från Stick with us podcast och vi gör en gemensam delux-podd! Dessutom name droppas det fasligt många mönster som vi alla länkar till i avsnittsguiden.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss
Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!


Avsnittsguide - avsnitt #29

I avsnittet pratar vi om:

 • Flerfärgsstickning med lyfta maskor tillsammans med härliga Lotta. Karin blev inspirerad att göra Elins omtalade Jackie Kennedy-guldjacka (som bara finns i Elins huvud) och Elin tyckte det var som en rolig version av tvåändsstickning.
 • Veckans andra kurs var i spetsstickning tillsammans med Maria Olsson och det fanns en nybörjarkurs och en fortsättningskurs. Kika dessutom in på Marias Ravelrysida för att hitta hennes fina mönster. 
 • Under vår garnsafaribesökte vi Karin Öberg där vi frossade loss i garnet Kalinka. Eddy är redan ett linfan och har både stickat en lin-tshirt och en linklänning innan och hon shoppade loss till vad som förmodligen kommer bli en Vitamine D. Maria som däremot inte varit någon linfantast innan och som gjort ett ufo av sin Nanook i lin och dessutom startat en KAL föll denna gång ner i linets härliga kaninhål efter att få ha klämt på mjuka Kalinka. Hon satsade på garn till två koftor, en äppelgrön och en valmoröd. Vi dreglade även lite över Karin Öbergs egen kofta i hennes nya garn i lin-bomull. Elin frossade loss i ett kråksilversvart garn som ska bli en tröja fylld med hål och trots frökens restriktioner tänker hon sticka den på rundsticka. Vi funderar även kring att starta en lin-KAL, så kanske dyker det upp en så småningom. Nästa stopp var på Ölands ullcentrum där de gör både ullprodukter, kläder och garn. Eddy shoppade loss i naturgrå tvåtrådig ull och trots att hon egentligen tänkt sticka en kofta med flätat ok blev hon sugen på en Emelie efter att ha sett Karins fantastiska version av den i precis samma garn. Det allra sista stoppet var stenåldersbyn i Skäftekärr och det världsmysiga cafét Svea. Här fanns även sommarversionen av Ariadnes garn fylld med härliga garner och eftersom hon inte tog kort fick vi uppleva en kort kulturkrock på Böda-camping. Nä, vi föredrar nog picknick vid härliga Lerkaka Kvarnrad... Det allra sista stoppet vad Hamnkrogen i Stora Rör där 19 stickerskor gick loss samtidigt som fick både servitriser och andra gäster att lyfta på ögonbrynen.
 • Maria stickar på en linkofta i sitt nyköpta garn efter eget huvud. Hon stickar även koftan Fieldwork från tidningen Pom Pom men är inte imponerad av mönstret då det är rent av obegripligt. Hon stickar även på en ny egendesignad sjal samt en teststickning utav Eddys "cowlett" en blandning mellan halskrage och sjal. Helt enkelt som en liten hakklapp. Här kan man kika på den. Eddy stickar på sin isländska pojkvänströja men stickar även en Effervescence som sin egostickning i ett handfärgat lyxgarn från butiken Loop i London. Och sist men inte minst har hon plockat upp sitt ufo Eco Flower-sjal som hon betat av två repetitioner på. Karin har haft med sig sin Pomegranate till lägret men inte stickat på den. Däremot så har hon lagt upp sin Cargèse i ullcentrums linnéa som hon både har repat upp och startat igen. Dessutom har hon stickat en randig trekantssjal i restgarn som hon kommit på själv. Vi andra pushar för att hon ska skriva ner mönstret och släppa på ravelry. Kom igen nu Karin!!! Elin har hårdstickat på sin Pomegranate som nu nästan är klar. Dessutom har hon äntligen repat upp resåren på sin Snowflake och stickat på en ny resår så nu är det bara knappslån klar. Tjoho! Dessutom har hon påbörjat en Daybreak i manos silk blend. Och som om inte allt detta vore nog har hon även beställt malabrigo soft till en Color Affection
 • Elin rekommenderar Liv Strömkvist sommarprat vilket får oss att komma in på ämnet om Skagen-målarna - för det är ju så vi ser varandra! Inte som konkurrenter utan sammarbetspartners. Vi nämner Karins konstgrepp som inte gillade att att få konkurrens men vi välkomnar istället fler poddar ut på marknaden. Sedan blir det en lång diskussion om att remixa och inspirera varandra och hur långt man kan komma genom att hjälpa varandra för att nå ännu längre med stickning. Håller du med så får du gärna slå ett slag för stickning 2.0, för det tänker vi göra!
 • Vi pratar om stickmyter och Elin blir sugen att testa på flätstickning utan flätsticka. Här kan du hitta en video på hur man gör =)
 • Lägerfavoriter! Eddy har kärat ner sig i syfrökens Starling-tröja och Lottas underbara linne i varplin. Karins favorit är Charlottes Cargèse. Maria är mest kär i garnet Madellinetosh worsted i en havsblåfärg som Åsa suttit och stickat på. Elin är bara tokinspirerad av all stickinspiration och vill bara sticka och sticka och sticka. Hon är dessutom sugen på att lägga upp Eddys hakklapp, även mer känd som Hong Kong Pearl. Och kanske, kanske så kan hon även komma över sitt Semele-hat?

17 kommentarer:

 1. Mja, här måste jag få opponera mig. Jag upplevde det inte som ett "väldigt argt" instagraminlägg, tror att jag själv benämnde det som dagis-gnälligt, dvs en känsla jag inte var stolt över. Jag anser inte att jag har ensamrätt på något av det jag gör, och precis som andra inspireras av mig så inspireras jag av andra.

  Jag älskar också tanken på Skagen-målarna, men faktum är att jag jobbar själv, ensam i en enskild firma. Därför är andra inom samma område konkurrenter, även om jag mer än gärna hejar på de jag gillar.


  Älskar för övrigt er podd, heja heja!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt! Jag gör en pudel! Det var nog helheten i inlägget med kommentarer a lá "jag blir så arg!!!" som gjorde att jag tänkte att vad tråkigt det är att man alltid måste se folk som konkurrenter. Jag hade liksom inbillat mig att du var en sån där som inte hängde upp dig på sånt och blev nog lite förvånad när du skrev som du gjorde.

   Beklagar om du känner det som att jag hängt ut dig som en surtant, det var inte min mening! Jag ville liksom förmedla bakgrunden till hur tänket började. Och det var faktiskt när jag såg ditt inlägg och läste kommentarerna.

   En uppriktigt varm kram och hoppas du inte känner dig trampad på!

   Radera
  2. Haha, jo jag är nog ganska gnällig och missunnsam i allmänhet, men brukar kunna tygla det lite bättre... Nej, jag kände själv när andra hakade på och blev arga att det gick för långt, och då kände jag mig så fånig som ens tog upp det. Men jag älskade ditt exempel på Skagenmålarna, det blev en bra knuff i att försöka ändra mitt tankesätt!!

   Förresten, en gång stickade jag en sjukt avancerad mössa (från engelskt mönster!!). Det var en helt ny stickteknik i nån slags futuristiskt trädmönster, och den tog år och dag att slutföra. Men då ingen i min närhet kan nåt som stickning fick den aldrig den uppskattning jag tyckte den (jag) förtjänade. Nu finns den inte kvar, men kan inte du, i egenskap av proffs, säga Bra gjort Karin baserat på min beskrivning av hur avancerad den var. Jag tänker fortfarande på den där mössan, att den borde ha hamnat på museum eller så, så jag känner mig lite snuvad på konfekten.

   Radera
  3. Bra gjort Karin! Jag tycker du är grym! På att sticka sjukt avancerade mössor såklart. :) Men mest på att göra fin konst, galna smycken och Kiss-sminkningar! Både jag och Karin inspireras så av dig!

   Radera
  4. Hej Karin, såklart är du fullkomligt fantastisk som stickat en avancerad mössa med blad på! Synd att den inte finns kvar... Ännu mer fantastisk tycker jag du är för dina kollage och dina skalbaggar att ha i frisyren! Men allra mest fantastisk tycker jag du är för att du delar min något tvivelaktiga smak vad gäller eurovisionlåtar! Om jag minns rätt delade vi 4 av dina topp 5 när du skrev ett inlägg om det för hundra år sen! Kram på re!

   Radera
 2. Jättetrevligt program.Uppskattade faktiskt tanken på samarbete utan konkurrens.Fortsätt alla .Karin önskar jag också ett stort lycka till.

  SvaraRadera
 3. Ja, starta en lin-KAL så att æven jag blir klar med alla mina linprojekt! :)
  /Charlotte (ute i havet, norskt tangentbord, inte tillgång til podcast)

  SvaraRadera
 4. Jag hade preciis lyssnat klart på senaste stickwithus-podden så när jag skulle ladda ner det här senaste och det stod stickwithus... så fattade jag ingenting! Skulle Elin ha lyckats lägga ut en länk till ett av deras avsnitt?! Och inte blev det bättre av att ni började med deras signatur ... Helt tilt i hela mitt huvud.

  Men sen blev hela avsnittet bättre! Alltså bättre än krångel och fel. Alltid lika bra.

  Jag håller med om att man ska dela med sig och inspireras och så vidare. Men jag tycker inte man ska dela med sig av köpemönster utan att konstruktören får betalt. De ska ju antagligen leva på den inkomsten. (Iaf proffsen.)

  Livs sommarprogram var jättebra och jag faller in i rekommendationskören.

  SvaraRadera
 5. Härliga poddar med go inställning till varandra! Kreativitet och positivt som skapar mer lust till garn och att åka på stickläger ;-)
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Jag har skrivit ett helt blogginlägg som jag tillägnat detta mycket tankeväckande avsnitt. Blogginlägget hittar man härhttp://dodergok.blogspot.se/2013/07/en-podd-som-vackte-tankar.html
  Och Elin jag känner att vi måste träffas och tvåändssticka ihop du och jag så att du förstår hur kul det är! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deal! Det blir en ära att tvåändssticka med dig! :)

   Och klokt blogginlägg!

   Radera
 7. ej, vad kul att vårt poddavsnitt väckte tankar och funderingar. Jag tror att vi alla tycker likadant, men att vi kanske formulerar det på olika sätt. Jag kan bara tala för mig själv, såklart, men jag är ganska säker på att mina poddkollegor också håller med. Det vi försökte få fram är dels att den tråkiga negativa attityden om andras arbete måste bort. Att inte "klubben för inbördes beundran" får ta över. Vår hobby och vårt hantverk är något som alla måste få känna sig delaktiga av, vad blir det annars? Ingen vill väl ha en exklusiv skara som är de enda som stickar... Och dels att inspireras av andras arbeten behöver inte vara samma sak som att stjäla någons ideér, en sjal med löv på kan se ut på tusen olika sätt, men ändå vara en sjal med löv och kommer då självklart påminna om andras sjalar med löv. Att däremot sno diagram och mönster rakt av och sprida som sitt eget mönster är ju självklart en helt annan grej och inget som någon kan försvara. Och precis som du påtalar är det ju viktigt att ge credd till den man inspirerats av. Och att man värderar andras arbete, man vet ju hur mycket arbete det ligger bakom, och då är 50 spänn för ett mönster ingen dyr investering. Att sen värdera sitt eget arbete...är ju ofta lite svårare :) Det svåra tänker jag är att man många gånger tycker att man kommit på en lysande idé, för att sedan se att det redan är någon annan som kommit på samma idé... om jag då genomför min idé, är det då stöld av någon annans??!Jag tycker att detta är ett ämne som är värt att diskutera och analysera och hoppas att många kloka stickare fortsätter kommentera och fundera! Stor kram till dig Göken!

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Oj, jag började också fundera en heldel efter att ha lyssnat på avsnittet. Det blev ett helt inlägg av svammel (http://luxxie.blogg.se/2013/july/tankar-om-inspiration-och-konkurrens.html#comment) och jag känner att jag ändå inte skrivit allt jag tänker om det. Det är verkligen en intressant diskussion om att dela med sig, det är verkligen värt att prata om. Jag tycker också att sådant här hörs mest från kvinnor ('hon härmade mig!'). Det är tråkigt men jag tror att det beror på det begränsade utrymme som kvinnor tillåts ta. Jag tror knappast det är biologiskt. Men om vi pratar om det och uppmärksammar oss själva på det så borde man kunna bryta sådana mönster. :)

  SvaraRadera
 10. Oj, föresten Karin din Emelie är helt fantastiskt fin! Jag blev inspirerad av dig när du stickade på Emelie och stickade en egen. Men din var så fin att jag vill sticka en till! (tycker inte att mig blev helt 100%) :D

  SvaraRadera
 11. Watch online seriale online and all the other serials online in hd. WE are providing all the romania tv shows and serials on clicksud which you will be watch daily online.

  SvaraRadera