torsdag 20 juni 2013

Stickpodden - avsnitt 28


I avsnitt 28 av Stickpodden snackas det Midsommar, "tjejfärger" och tvåändsstickning. Dessutom bjussas det på midsommarminnen, pratas krokodilvirkning och goda drinkar.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!



Avsnittsguide - avsnitt #28

I avsnittet pratar vi om:
  • World wide knit in public day (världsstickningsdagen) har gått av stapeln. Stickklubben stickade på café...vad gjorde ni?
  • Elin älskar tidningen Mollie makes, och fick mönstret till mopsens festliga fluga på köpet.
  • I tidningen fanns också en massa andra fina saker och Elin tipsar om de tuffa rockabillybrudarna man kan sy och byråerna som man enkelt piffar till med lite färg och nya knoppar.
  • Lär känna Elin Skywalker, Luke och Leias bortglömda trillingsyster med Leias skönhet och Lukes frisyr ;)
  • Karin diggar det politiska budskapet i korsstygnsbroderiet som vänder lite på den gamla slagdängan Girls just wanna have fun med Cyndi Lauper.
  • Karin stickar inte på sin pomegranate, men däremot på en egenpåhittad sjal.
  • Elin däremot stickar så stickorna glöder och har snart stickat klart sin pomegranate!
  • Karin håller en historielektion om midsommar.
  • Elin berättar om sin värsta midsommar då hon låg hjälplös och utslagen av potatisgratäng och sin bästa midsommar då hon stötte på en BDSM bar i Tokyo!
  • Tips på midsommarrelaterade stickningar och virkningar: Varför inte en egen blomsterkrans? Här är en annan variant. Eller kanske en egen amigurumidocka klädd i Sverigedräkten och med blommor i håret. Vill man sticka och virka blommor har man stor användning av boken 100 blommor att sticka och virka av Lesley Stanfield. Vill man ha lite större projekt kan man ju alltid satsa på tröjan Midsummer aran eller de Shakespearinspirerade sockarna Midsummer nights dream sock.
  • Elin har lärt sig att krokodilvirka med hjälp av denna instruktionsvideo.
  • Elin har också lärt sig att tvåändssticka...på sitt eget vis... och har kärat ned sig totalt i boken sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor av Lotta Bengtsson och Madelaine Jansson. Lotta kommer dessutom dyka upp på sticklägret i sommar och hålla i en workshop. Lyllos er som bokat in er till detta!
  • Karin längtar efter att få sticka på heltid, vilket man kan göra om man läser den här utbildningen på HV skolan i Stockholm.
  • Vi diskuterar tjejfärg och killfärg, finns det och vilka är det i så fall? En annan diskussion kring detta hittar ni på forumet på online stickcafe.
  • Veckans sug: Karin vill fixa till sin gamla slitna pall och inspireras av designern Claire-Anne O´Brien. En annan idé är att klä in sitsen på en rund pall med Frankie Browns Ten Stich Twist vars mönster finns på hela fem olika språk. Elin har ändrat sig från att ha tänkt att den är omöjlig till att den är fullt möjlig, det hon snackar om är sjalen Color-affection.
  • Ha en fantastisk midsommar alla fina poddlyssnare så hörs vi snart igen!

18 kommentarer:

  1. Åh, var kan man se bild på klänningen ni pratar om? Blev så nyfiken.

    SvaraRadera
  2. Apropå tjej- och killfärger: äldsta sonen hade en syrenlila stickad overall och jag fick alltid frågan av gamla tanter: vad heter flickan?
    När blev lila en tjejfärg?
    Och som kärringen mot strömmen så har mina pojkar ofta använt s.k tjejfärger :D och de är jättefina i dem!
    En systerson älskar Pippi Långstrump, men i princip alla kläder som finns att köpa är på tjejavdelningen på affärer och då ofta i tjejiga färger och modeller! Trist att det är så :(

    SvaraRadera
  3. Perfekt efter städning ock blomplantering att lyssna på ännu ett program.Skön midsommae

    SvaraRadera
  4. Var håller ni till? Vore kul att kanske göra nåt spännande samarbete med er, om ni vill förstås. Jag finns på Instagram, där ni kan se mitt garnnörderi (hardcore) ;-) och se om vi kan ha nåt gemensamt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hänger mest i Kalmar. Jag hittade dig på Instagram! :) Vilka härliga projekt du donar med! Och samarbete gillar vi absolut! :D

      Radera
  5. Som Garnapa, glömde jag säga.

    SvaraRadera
  6. Jättehärligt att höra av er igen! Passade perfekt att lyssna på er igår på självaste "missommarafton" - och jag är från Norrland dessutom. Vet inte om det är dialektalt - hemma sa man Jaensmäss om midsommar förr i tiden (och ibland nu med).
    Kul tips med korsstygnsbroderiet - har en kompis som har en fin tavla i köket där det står "HELVETES JÄVLA SKIT" på men för min del passar nog det här förslaget bättre.
    Ha en fortsatt bra midsommar tills vi hörs igen!/Ylletussan

    SvaraRadera
  7. Men åh så gött. Här kommer man hem från en helg på landet, ramlar ner i soffhörnet greppar datorn och hittar er!
    Perfekt.

    Tusen tack och ha en fortsatt skön sommar tjejer.

    SvaraRadera
  8. Angående utbildningar att läsa med inriktning på textilhantverk: http://www.vadstena.fhsk.se/home/textillinje/
    Jag har en bekant som gick den utbildningen för en tid sedan och hon var jättenöjd. Den verkar ha lite mer av den bredd som ni utlyste. En ettårig utbildning med möjlighet till ytterligare en fördjupningstermin. Vadstena är ju också en sådan stad som är fantastiskt vacker, men höst och vinter kan bli det bli galet kallt så man får verkligen nytta av stickade plagg ;)

    SvaraRadera
  9. Hej hej!
    Men minsann om jga inte hörde mitt eget bloggnamn omnämnas i midsommarpodden! Spelade upp det för min man som höll på att skratta ihjäl sig,fråga mig inte varför, han tycker det är något komiskt det här med att blogga om handarbete... Jag är i alla fall väldigt glad att ni är tillbaka, och glad att ni blev glada, eller hur jag nu ska uttrycka mig!

    SvaraRadera
  10. Tack för ett jättetrevligt avsnitt! Längtar redan till nästa. Bra garnaffär i Jönköping? Måste ha missat detta. Berätta gärna var den finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror de menar Astrids garn på Torpa!

      Radera
    2. Astrids garn på torpa, Lerdalaboden på ekhagen, och så har Olsons tyger i city en hel del garn också. :)

      Radera
    3. Ja det är Astrids jag menar. Jag har hört så mycket gott om den affären. :)

      Radera
  11. Hej! Vad glad jag blev av att lyssna till er på väg till jobbet i dag! Ni är underbara. Tänkte kommentara på Karin (eller var det Elins) frustration över dårliga garner här för några avsnitt sedan. Garner som ger plagg som inte håller formen, dårlig elastisitet. Mitt råd är att undvika superwash garner (som Drops babymerino..). Vid superwashbehandling läggs det en polyesterfilm krin ullfibren. Detta gör att uller tåler mycket hårdare behandling utan att filta (krympa) i hop sig. Typ maskintvätt. Fast då tappar man många av ullens underbara egenskaper. Mycket av elastisitetet blir borta, garnet blir mycket stummare og mycket av den smutsavvisande egenskapen upplever jag att också blir borta. Det är svårt att få elastiska plagg som håller formen med superwash. Ska man dock använda det måste man vara supernoga med den rekomenderade stickfastheten, annars vill plagget siga och tappa formen. Några tycker superwash kliar mindre. Superwashgarner är väldigt mjuka, alla dom små skjellen som ligger i ullfibren är jo innpackat i polyester. Fast jag tycker det finns så många fina garner i obehandlat ull som inte kliar. Och håller formen. och inte minst kan stickas glest och fortfarande hålla formen. Känns som jag upprepar mig nu : ). Mitt favoritgarn är Visjö från Östergötland ullspinneri. Svensk finnull från lam. Kortrest och lokalt. Mjukt och fantastisk vackert. Jag stickar löst och kan enbart få 22m per 10 cm med garnet, har stickat mängder med barnplagg med den stickfastheten, mjukt och skönt och håller formen fint. Jag maskintvättar all ull och det går fint på handtvätt program, 30 grader med ulltvättmedel. och så en liten sak till; garner med silke ger också dårlig elastisitet, silke är jo som en sytråd. jag har lite samma erfarenhet med alpakka också, alpacka är ingen ull, men ett hår och dermed oelastisk, fantastisk mjukt, men best till sjalar, halsdukar och mindre plagg. hei och hå från mig! /Kaja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delar med dig av dina klokheter! Jag ska tänka på det där nästa gång jag väljer garn! Jag som är en känslig person som tycker nästan allt kliar - kommer Visjö inte klia? :)

      Radera
    2. Hejsan har precis lyssnat på detta avsnitt och jag tycker de här med kill och tjejfärger är lite roligt. Jag har en son som idag är 3,5 år. När han va liten så hade han mycket blått och rött, men aldrig rosa plagg. Men ju äldre han blev desto mer märkte jag att hans favoritfärg är rosa ;)
      Hans snutte försvan när han var 1 år och vi va därför iväg och skulle inhandla en ny. Jag som mamma till en pojk tog ju givetvis fram en blå som förslag, men sonen skulle promt ha en rosa kaninsnutte.
      Idag tycker han om rosa till de mesta, mamma är dock inte förtjust i att han ska ha mycket rosa kläder, men nån rosa tuff piké eller liknande. Han tycker om pippi och vill ha ett par kalsonger med pippi, mamma har dock letat överallt med de finns bara trosor, tråkigt tycker vi. På hans födelsedag va önskan en rosa hello kitty tårta, hello kitty va svårt att få till men lite karamellfärg i grädden och han fick en lysande härlig och god tårta. En del killkompisar tycker att han kan ju inte tycka om rosa och tjejsaker, men vi "trotsar" och tycker de är lite skoj att gå mot strömmen. Tack för att vi får lyssna på er =)

      Radera