söndag 30 december 2012

Stickpodden - avsnitt 12


I avsnitt tolv av Stickpodden snackas det året som gått, livet, kärlek och vad framtiden har i sitt... sköte. Dessutom görs en unik årskrönika över 2012, stickplaner för 2013 smids och det berättas om julklappar, hundar som äter choklad och firande i fosterställning. God jul och gott nytt år på er!

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med!

Trevlig lyssning!

Avsnittsguide - avsnitt #12

I avsnittet pratar vi om:
 • Sängstickningen Ingrid är klar! Och Elin är igång med en Little Coffee Bean Cardigan.
 • Karin har tagit första steget in på Instagram. Här hittar du henne. Elin är gammal i spelet och finns här
 • Är du pepp på ett par tåsockor? Garnomera förklarar hur de funkar.
 • Det estniska/isländska avmaskningssättet. Så gör du: Sticka 2 rm, *sätt tillbaka maskorna på vänstra stickan och sticka ihop dem rätt i bakre maskbågarna, sticka 1 rm (du har då 2 rm på höger sticka)*, upprepa *-* varvet ut.
 •  Bästa julklappen! Broderisättet "Sticka" ifrån Majas Manufaktur. Jippie!
 • Veckans sug: Karin vill sticka en Scallop Lace Hat. Elin vill sticka koftan Miette.

47 kommentarer:

 1. Gott nytt år till er och tack för ytterligare en bra Stickpod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm och Gott nytt år till dig också!

   Radera
 2. Nu har jag tyvärr inte hunnit lyssna på detta avsnitt av er härliga pod, men jag blev lite förvirrad av avsnittsinformationen.
  Är du pepp på ett par tåsockor? Garnomera förklarar hur de funkar.

  Länken leder till tåvärmare. Tåsockor/strumpor är väl sådana där "fingervantsstrumpor" där varje tå har sin egen lilla vrå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att hålla med dig :)
   Tåvärmare var ordet sa Bull!

   Radera
  2. Ja tänk vad jag snurrade till det! Tåvärmare heter det ju. :)

   Radera
 3. Gott nytt år till er båda! Min bästa stickrelaterade händelse 2012 är utan tvekan stickpodden! För övrigt har 2012 mest bjudit på elände som ohyra i mitt hus, en svår armfraktur på sambon, nedskärningar som gör jobbet till ett helvete och - det här kan vi skratta åt nu - en semesterolycka när sonens privata delar fastnade i innertyget på badbyxorna. Läkarvård krävdes! Osannolikt men sant. 2013 kan bara bli bättre! Många kramar från en nöjd lyssnare. Jag röstar på ordet egosticka! /Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouch! Hur lyckas man med det?!! Hoppas du får ett riktigt fint 2013, utan ohyra, nedskärningar och armbrott! Och hoppas sonen klarar sig utan generande olyckor ;)
   Stor nyårskram!

   Radera
  2. Förlåt! Men den där semesterolyckan låter ju väldigt unik och jag fick faktiskt fnissa lite innan jag kunde samla mig. Såklart inte alls kul medan det pågick. Men en ganska härlig historia såhär i efterhand att bjuda på. Precis som när min lilla pojkkusin klämde snoppen i byrålådan som barn.

   Men i övrigt så hoppas jag att 2013 blir ett fint år för dig och att all ohyra, nedskärningar och olyckor håller sig borta!

   Kram kram

   Radera
  3. Det är något fem-åringen själv gärna berättar men med väldigt allvarlig min. Ett riktigt trauma. Det märkliga är att två kolleger berättar att samma hänt deras söner. Byrålådan är oslagbar! /Anneli

   Radera
  4. Vad är det för typ av badbyxor egentligen?

   Radera
 4. http://www.knitty.com/ISSUEwinter08/PATTfernglade.php
  En länk till min favvomössa. Har en tjock och en tunn. Använder nästan bara dem fast jag är en mössbärare hela vintern. Längtar till varje nytt avsnitt. Strecklyssnade på 8 avsnitt eftersom jag missat det här tidigare. Nu ska jag fortsätta egostickningen jag håller på med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, den var snygg, och ser väldigt kul ut att sticka. kanske ska göra ett försök :)

   Radera
 5. Kan ni hjälpa mig med ett i-lands-problem? Vad för sorts mössa fungerar när man har rak pannlugg? Att bara trycka ner mössan innebär att man inte ser något alls för luggen hamnar i ögonen eller snarare mellan ögonen och glasögonen. Att "mittbena" luggen åt två håll gör att man ser jätteknasig ut när man tar av mössan när man kommer in.
  Kanske bara är mitt hår som som inte riktigt vet hur det ska förhålla sig till mössa. Pannband fungerar, det går ju bakom luggen. Finns det nån mössa som också gör det?
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ibland lite samma problem, då min lugg är precis lagom lång utan en mössa som trycker ned den i ögonen. Har man glasögon ännu värre! Kan du inte ha en baskertyp som inte går så långt ner i pannan? Eller så får du dra luggen åt sidan lite käckt (hela luggen åt samma sida) så det inte blir den förhatliga mittbenan!

   Radera
  2. När jag hade pannlugg drog jag alltid den åt sidan när mössan åkte på så den låg som en snygg snedlugg. Sen när mössan åkte av så låg den visserligen lite på snedden första timmen men det kändes rätt snyggt. :D

   Radera
 6. Tack(!) för upplysningen om stickmarkörer :D Jag har stickat i...ca 8 år men har heller aldrig förstått mig på markörer. Kära nån, en säkerhetsnål i en maska bara så löser väl det sig? Men nu förstår jag ju att det har blivit lite fel :)
  Och med brist på sticksällskap (är nästan den enda i min bekantskapskrets som handarbetar), så vill jag passa på att tacka för gott sällskap en gång i veckan. Så himla trevligt att lyssna på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad kul att du gillar det vi gör! :D Och fantastiskt att kunna upplysa om stickmarkörerna ;)

   Radera
  2. Äntligen! En till om inte var med på tåget. Kul att vi är flera! :D

   Radera
  3. Jag har inte heller fattat stickmarkörer, jag har satt i en litet trådstump i en maska och tänkt att det var rätt. Så tack!

   Radera
 7. Lycka till med broderiet!

  Nyårshälsningar från Maja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maja! Jag kommer säkert uppdatera om hur det går. :)

   Radera
 8. Tack för en fantastiskt bra stickpodd. Längtar redan till nästa. Ett tips på vad ni kan prata om är stickning som terapi. Jag började själv sticka när jag hade mycket ångest. Och när jag får jobbig hjärtklappning tar jag fram stickorna och allt blir bra igen :). Finns en massa artiklar om detta på nätet. Ett gott nytt år till Er ! Tack för att ni finns för oss här ute i stick världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Vi lägger det till listan med poddämnen, den behöver alltid fyllas på :)

   Radera
  2. Jag har erfarenhet av stickning både som terapi och sorgbearbetning. Klart vi snackar om det!

   Har du några goa länkar till artiklar att dela med dig av så är det bara till att skicka. :D

   Kram

   Radera
  3. Då kan jag rekommendera Syjuntan! Ett radioprogram som gick för några år sedan. Avsnittet "Syjuntan & Trösten" passar bra in på Karin här ovans önskan :) http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programId=3674

   Radera
 9. Tror minsann att jag får lägga på ett par extra timmar på dagen jag har ju bara kommit till #9 får väl bli lite podd lyssning idag tillsammans med sticket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Skönt att det är helg så man hinner sticka lite!!

   Radera
 10. Tramsiga nya ord , men annars ett bra avsnitt där allvar, humor, o personliga inlägg varvades med glädje. Ser fram emot 2013 podar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är som baken som bekant ;) Men kul att du gillade resten! :D

   Radera
 11. Tusen tack för alla härliga poddar! Skönt med fler lite politiskt inkorrekta, rödvinstörstiga och snuskskämtande stickerskor! Ett tips inför nästa avsnitt är lin systers blogg, hon både stickar och virkar bland annat leksaker. www.gadeby.blogspot.com
  Lycka till med fler avsnitt, och med livet, tack för att ni gör detta!! Kram från Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Ska kika in på bloggen, tack för tipset!

   Radera
  2. Tack Sofia! Haha, en politiskt inkorrekt, rödvinstörstande och snuskskämtande kvinna känns som perfekta beskrivningen av mig. :D

   Och tack för bloggtipset! Mycket gutt!

   Kram

   Radera
 12. HEJ.

  Jag är en sån som (nästan) aldrig kommenterar på bloggar. Är för lat. Men nu måste jag. För jag är så himla glad över stickpodden och ert initiativ. HEJA ER! Upptäckte den några dagar innan jul, och så fort jag fått en stund ifred så har jag stoppat lurarna i öronen och dragit fram stickningen och blivit inspirerad, skrattat, kommit att börja gilla er och tro att jag känner er och ÄNTLIGEN har jag kompisar att sticka med!!

  Hurra hurra hurra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elina! Vad härligt att du kommenterar! Jag blir superglad och vad härligt att vi får vara din vän.

   Puss & Kram

   Radera
 13. Åh, vad är det nu ni heter på Ravelry?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elin heter eathospitalfood och karin heter Phoca, in o kolla vettja! :)

   Radera
 14. Puh! Nu har jag lyssnat ikapp alla avsnitt och jag vill ha mer! Nu! Tyvärr har podden inte förgyllt så många sticktimmar men så mycket roligare disken blev med er i öronen :-) En rolig och inspirerande podd. Jag hoppas på många fler avsnitt med ert stickprat. Jag tycker ni kan prata om stickappar i något avsnitt, vore bra med fler tips. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för berömmet och vad trevligt att få förgylla disktimmarna (de värsta timmarna om du frågar mig, jag hatar att diska!)

   Radera
  2. Alltså jag brukar få bjuda hem folk ibland bara för att få disken gjord. Då måste man liksom! Tyvärr så funkar det inte när "bara" Karin kommer längre... :D

   Radera
 15. Min syster nämnde denna podd till mig i förra veckan, och jag har lyssnat igenom alla avsnitt på några dagar medans jag stickar. Mycket bra och underhållande podcast! Gott Nytt år och god fortsättning år på er. :-)

  SvaraRadera
 16. Jag tror att ja kommenterat tidigare om hur underbar stickpodden är och hur underbara ni är, så det behöver jag kanske inte göra igen (även om jag fortfarande tycker det). Istället tänkte jag fråga om ni har några tips på var man kan hitta valrosskudden? Jag har googlat runt men inte hittat något som verkar rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack Annika! Hurra vad härligt att höra! (IGEN!) Vi kan inte höra sånt för mycket. :D

   Hmm... Erica som gjort mönstret hittar du här: http://ericalaurell.se/ Kanske du hittar något enstaka mönster på hennes sida? Annars får du se om du kan gå till bibblan och låna boken? Eller se om hon har Ravelry?

   Lycka till!

   Radera
 17. Jag har precis lyssnat på er podd och både skrattat och gråtit en skvätt. Jag har precis också bestämt mig för att låta 2013 bli ett egostick år, det var ett klockrent ord tycker jag. Tack för en kanonbra Stickpodd!!

  SvaraRadera
 18. Heja Ing-Marie! Vad vi ska egosticka i år du och jag. :) Och livet är väl som bäst både när man kan gråta och skratta? Vad fint att vi kan göra det ihop tillsammans i podden.

  Kram

  SvaraRadera
 19. Alltså, ni är SÅ bra! Jag började lyssna på podden för typ 2.5 veckor sen och har powerstickat och lyssnat sen dess (mellan allt annat i livet). Älskade nyårsavsnittet för att ni är så filosofiska och kloka (jag har uppnått den högaktningsvärda åldern av 22 år, så jämfört med mig har ni ju massa livserfarenhet!), det var roligt att lyssna på ert kompisprat som inte handlade så mycket om stickning. Jag tycker ni har en fin mix av personligt och vardagligt och stickigt och jobbigt och lätt! Framförallt gillar jag att ni peppar varandra och att ni hela tiden har en positiv känsla i podden! Ni har ju pratat om att ni vill vara kompisar med folk i tv-serier och som har andra poddar. Jag vill vara kompis med ER! Åh ni är så bra och duktiga och super! puss och kram!

  SvaraRadera